« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
RAČUNALNA SIGURNOST

Amerikanci i Kinezi protiv cyber rata

"Sjedinjene Države i Kina su sile na Pacifiku i naš cilj je uspostava konstruktivnih odnosa za budućnost", rekao je američki ministar obrane

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Kina

,

cyber napad

Žele li izbjeći potencijalni cyber sukob, SAD i Kina morat će više poraditi na boljem procjenjivanju svojih mogućnosti, rekao je američki ministar obrane Leon Panetta, prenosi Hina.

Panetta je stojeći pored kineskog ministra obrane Liang Guangliea branio premještanje američke strateške vojne usredotočenosti na Aziju rekavši kako je cilj pomoći prijateljima da razviju sposobnost suprotstavljanja zajedničkim izazovima s kojima se suoče te da Washington želi iste takve veze s Pekingom.

"Sjedinjene Države i Kina su sile na Pacifiku i naš cilj je uspostava konstruktivnih odnosa za budućnost", rekao je Panetta. "Bitno je za naše dvije zemlje da učinkovito komuniciraja o nizu vrlo izazovnih pitanja".

Panetta i Liang, koji je na čelu 24-članog izaslanstva najviših kineskih vojnih dužnosnika, su razgovarali o cyberspaceu, nuklearnom oružju, Sjevernoj Koreji i drugim pitanjima od obostranog interesa tijekom razgovora u Pentagonu usmjerenih na poboljšanje često napetih vojnih odnosa.

Liang, prvi kineski ministar obrane koji je posjetio SAD u proteklih devet godina, je pozvao Panettu da posjeti Kinu u drugoj polovici godine što je on i prihvatio.

Na konferenciji za novinare Liang je odbacio nagovještaje da cyber napadi na Sjedinjene Države dolaze izravno iz Kine. On je kazao kako se Panetta suglasio da ne se ne mogu svi cyber napadi na SAD pripisati Kini te da su dvije strane razgovarale o suradnji u cyber sigurnosti.

Panetta je rekao kako je istina da su druge zemlje i hakeri uključeni u cyber napade na Sjedinjene Države i Kinu.

"Ali budući su Sjedinjene Države i Kina razvile tehnološke sposobnosti u ovoj areni iznimno je važno da zajednički radimo kako bi razvili načine da se izbjegnu bilo kakva pogrešna procjena ili krivo razumijevanje koje može dovesti do krize", rekao je.

08.05.2012. 08:51:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh