« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
KINESKI DISIDENT

Kina još uvijek ne želi Chenu vratiti putovnicu

Chenov boravak koncem travnja u američkom veleposlanstvu u kineskoj prijestolnici izazvao je prošlog tjedna diplomatsku krizu između Pekinga i Washingtona

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

ljudska prava

,

Chen Guangcheng

Još uvijek čekam putovnicu za sebe i obitelj kako bih mogao otputovati iz Kine, rekao je najpoznatiji kineski aktivist za ljudska prava Chen Guangcheng koji se trenutno nalazi u bolnici, u kojoj ga nitko od prijatelja ni američkih diplomata ne smije posjetiti, prenosi Hina.

Slijepi odvjetnik koji je primljen u bolnicu zbog ozljede koju je zadobio bježeći iz kućnog pritvora i zbog gastritisa koji je dobio dok je bio u zatvoru dodao je da njegova supruga ne smije izaći iz bolnice, gdje je i njihovo dvoje djece.

Chenov boravak koncem travnja u američkom veleposlanstvu u kineskoj prijestolnici izazvao je prošlog tjedna diplomatsku krizu između Pekinga i Washingtona.

Nakon te zavrzlame koja je dovela u pitanje posjet američke državne tajnice Pekingu, američka vlada je obećala da će Chenu po ubrzanom postupku izdati vizu kako bi mogao otići na studij u Sjedinjene Države. Peking je prethodno dao do znanja da aktivist može podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice.

Disident je u telefonskom razgovoru za AFP iz bolničke postelje rekao da su ga u ponedjeljak posjetili kineski čelnici koji su mu obećali da će poduzeti mjere kako bi mogao izaći iz Kine.

"Došli su jučer ovamo, zamolio sam ih da mi pomognu u dobivanju putovnice", rekao je Chen.

"Rekli su da će mi pomoći, ali ne znam jesu li doista što poduzeli", dodao je.

Slijepi odvjetnik, istaknut u borbi protiv pobačaja i nasilne sterilizacije, rekao je kako se i dalje nada da će "kineska vlada u cijelosti ispuniti svoja obećanja".

08.05.2012. 09:43:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh