« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
BORAC ZA DEMOKRACIJU

Amerika slavi rođendan pokojnog Martina Luthera Kinga

Da mu u travnju 1968. godine metak atentatora nije prerano prekinuo život, slavni američki borac za ljudska prava danas bi imao 83 godine

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

Martin Luther King

,

Nobelova nagrada za mir

Diljem SAD-a obilježen je rođendan prerano preminulog borca za ljudska prava, pastora Martina Luthera Kinga Jr., koji bi danas slavio svoj 83. rođendan, prenosi Hina.

Američki predsjednik Barack Obama obilježio je taj nacionalni blagdan tradicionalnim sudjelovanjem u služenju zajednici, radeći u ponedjeljak ujutro na projektu Obrazovnog kampusa Browne u Washingtonu, izvijestile su američke TV mreže Fox News i CNN.

Obama je tom prigodom rekao kako on, njegova supruga Michelle i kćeri Malia i Sasha već treću godinu sudjeluju u nekoj vrsti služenja zajednici na rođendan Martina Luthera Kinga Jr., dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Kasnije u ponedjeljak, američki predsjednički par sudjelovat će na prigodnoj svečanosti u Kennedy centru u Washingtonu.

Savezni praznik u čast dr. Kinga, ubijenog u atentatu u Memphisu 4. travnja 1968. kada je imao 39 godina, prvi puta je obilježen 1986., a Kongres ga je 1994. proglasio i Nacionalnim danom služenja (zajednici).

U ponedjeljak je skupina u kojoj su bili i gradonačelnik Washingtona Vincent Gray te aktivisti za građanska prava Dick Gregory i pastor Al Sharpton položili vijenac na spomenik Martinu Lutheru Kingu Jr. na Nacionalnoj šetnici u Washingtonu, otvoren u kolovozu 2011. 

Spomenik dr. Kingu u Washingtonu otvoren je za javnost prošle godine i prvi puta je njegov dan proslavljen uz novo spomen obilježje, podignuto na prostoru koji krase spomenici velikanima povjesti SAD-a kao što su George Washington, Thomas Jefferson i Abraham Lincoln.

Kingov centar u ponedjeljak je objavio 200.000 osobnih dokumenata koji su pripadali M.L. Kingu. Ta arhiva objavljena on-line, sadrži njegove osobne bilješke, propovijedi, pisma iz zatvora, telegrame predsjedniku Johnu F. Kennedyu i rukom pisani nacrt govora za dodjelu Nobelove nagrade za mir 1964. Među dokumentima je i pismo mržnje adresirano na dr. Kinga u kojem se Amerikance afričkog porijekla naziva "divljacima".

17.01.2012. 08:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh