« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KOLAPS NA OBZORU

Američki san – fikcija ili stvarnost?

SAD trenutno ima najgori standard u odnosu na ostale razvijene zemlje zapadnog svijeta - presjek je mišljenja većine američkih blogera

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

amerika

,

ekonomska kriza

,

život

,

američki san

Kada bi Amerikanci znali kako se doista živi u zapadnoj Europi, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i mnogim dijelovima Azije, uredno bi protestirali na ulicama zahtjevajući bolji život. U stvari, prosječni taksi vozač u Australiji ili Singapuru ima mnogo bolji standard od tipičnog američkog činovnika.

Uzmite u obzir sljedeće: Amerikanci su jedina nacija u razvijenom svijetu bez zdravstvenog osiguranja kojeg imaju svi u zapadnoj Europi, Japanu, Kanadi, Australiji, Singapuru itd. Ako obole, američki građani moraju se boriti s dvije stvari: samom bolesti i strahom od financijskog bankrota. Milijuni Amerikanaca bankrotiraju svake godine zbog medicinskih troškova, a još deseci tisuća umiru zbog toga što nemaju osiguranje. I ne treba vjerovati glasinama kako onima koji plate SAD nudi najbolju moguću medicinsku skrb. Svi koji plate bilo gdje u svijetu dobit će "najbolju" skrb, većini je ipak potrebna samo solidna, pa i nužna skrb.

To je poprilično ironična situacija jer, s obzirom na način života, Amerikanci trebaju dobar zdravstveni sustav više od ičeg na svijetu. Zašto? Počnimo s prehranom koju uglavnom regulira tržište, a ne zakoni. Za nekoliko godina većina hrane koja se proizvede u SAD bit će genetski modificiranog podrijetla. Sam proces genetske modifikacije i nije možda sporan, no tko je voljan vjerovati pohlepnim kompanijama i testirati vlastito zdravlje kao i zdravlje svoje djece? Dalje, zbog velikih količina visokoglukoznog kukuzurnog sirupa kojeg Amerikanci konzumiraju, skoro 1/3 djece rođene u SAD imat će dijagnozu tip 2 dijabetesa.

Nije problem samo hrana već i mnoštvo raznih lijekova koje Amerikanci koriste. S prehranom od koje se razboljevaju, te zdravstvenim sustavom koji se trudi da tako i ostane, ono što ljudima ponekad pomaže jest godišnji odmor. Nažalost ni to nije opcija. Čak i ako prosječni američki građanin skupi novac da negdje otputuje, prije nego što osjeti draži i atmosferu tog mjesta, već će se morati vratiti. Zašto? Evo broja slobodnih dana u drugim razvijenim zemljama i SAD-u.

Finska: 44
Italija: 42
Francuska: 39
Njemačka: 35
UK: 25
Japan: 18
SAD: 12

To zapravno nije iznenađenje jer se Amerika nikad nije bitno udaljila od robovlasničkog/plantažnog modela rada, a bilo koji pravi radnički pokret brutalno je ugušen. Osim ako niste dio tajkunske klase, opcije su vam prilično sužene na puko preživljavanje u sektoru usluga. Najbolje čemu se možete nadati jest stjecanje diplome te služenju sustava unutar srednje klase. Kompanije se uglavnom ne brinu za radnike, te ih vrlo rado zamjenjuju za jeftiniju radnu snagu.

U većini zemalja visoko obrazovanje je besplatno ili poprilično subvencionirano od strane države. U SAD-u vas sveučilišna diploma može koštati i preko 100,000 dolara. Ako ste dovoljno sretni, možda ćete moći dobiti kredit pomoću kojeg ćete otplatiti školovanje, a zatim cijeli radni vijek potrošiti na vraćanje kredita - dobrodošli u američki svijet dužničkog ropstva.

Amerika stvara iluziju velikog bogatstva zbog nagomilavanja materijalnih dobara, no tko ih doista posjeduje? Prosječni Amerikanac siromašniji je od najsiromašnijeg stanovnika geta u Manili, jer ovaj bar nema dugova.

Sve ovo nameće pitanje: Zašto bi netko želio ovo trpiti? Pitajte bilo kojeg Amera i dobit ćete isti odgovor: Amerika je najslobodnija zemlja na svijetu. Ako vjerujete u ovo, eto vam još loših vijesti - Amerika je zapravo među najmanje slobodnim zemljama na svijetu.

Mokraća se testira, e-mailovi i telefonski pozivi se motre, medicinski dosjei se stavljaju na uvid itd. A to je samo fizička sloboda. Mentalna je doista potisnuta strahovima od gubitka posla, korupcijom, beskućništvom i nasilnim zločinima.

No ovo ide dublje od samog pitanja preživljavanja. Činjenica je da Amerikanci nisu slobodni jer im je zemlju preuzela i okupirala druga vlada u sjeni. Skoro 70 posto prihoda od poreza odlazi u Pentagon, te je on kao takav prava vlada SAD-a. Nema se izbora: tako je organiziran socijalno-ekonomski sustav da se podupire vojska.

Postoje jedina dva moguća scenarija s kojima će se SAD suočiti, a niti jedan nije lijep. Najbolji slučaj je sporo ali sigurno propadanje ekonomije - u principu nastavak onoga što se događa posljednjih 20 godina.

Plaće će padati, nezaposlenost će rasti, medicinska i ostala socijalna davanja će biti smanjena, a nejednakost među bogatima i siromašnima će umaći kontroli sve dok Amerika ne počne nalikovati Meksiku ili Filipinima.

Jednako moguć je nagli kolaps, vjerojatno uzrokovan rapidnim skokom dolara od strane nacija kreditora poput Kine, Japana, Koreje i i članica OPEC-a. Jednaka mogućnost bila bi nepodmirenje ogromnih dugova koji pritišću američku vladu.

Samo jedan pogled na američki proračun pojašnjava stvari: vladini troškovi naglo rastu, a prihod od poreza pada. Ako se bilo koji od navedenih scenarija ostvari, trenutna recesija bit će poput šetnje u parku naspram onoga što slijedi.

18.12.2010. 20:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  ZaradiOnline
  18.12.2010. 23:04
  amerima je davno odzvonilo ali upravo to kako ste rekli na početku mediji ih zatupljuju lažu i varaju oni ne znaju kako se živi drugdje u svijetu a taksist iz singapura ima bolji standard od američkog činovnika,,, e sada nije im dosta to nego žele i internet pod kontrolu staviti tako da zaista zatupe taj već ionako super glupi narod
 2. avatar
  xena
  19.12.2010. 09:33
  živa istina! preponosni su na svoju zemlju, misle da su slobodni, a nemaju pojma kako je drugdje i sve što imaju zapravo nije njihovo. kaj je najbolje, oni vjeruju da je normalno da plaćaju takve astronomske cifre za faks, da nemaju zdravstveno i pošten godišnji. amerika će prije ili kasnije opasno tresnut, samo što će se posljedice osjećati i izvan SAD-a.
 3. avatar
  ZaradiOnline
  19.12.2010. 14:33
  bravo xena a ne samo nama nego cijelom svijetu su sposobni nametati svoje i soliti pamet
 4. avatar
  Duhovito
  19.12.2010. 18:05
  Duhovit clanak. Pretpostavljam da je ovo autor napisao kako bi se osjecao bolje jer je ostao u Hrvatskoj.

  Amerika navodno propada, a u Francuskoj se super zivi dok narod provodi 1.5 mjeseca godisnje na odmoru. Mozes misliti. Tko je strajkao ovog ljeta, Amerikanci ili Francuzi?
 5. avatar
  nietzsche
  19.12.2010. 18:11
  Sva statistika i teorija pada u vodu naspram prakticnog iskustva kroz zivot od min 6 mj provedenog u toj zemlji "fiktivne" slobode koja je jos uvijek najslobodnija, ne zbog svojih administracija, nego zbog anarhizma koji je usadjen u korijene americkih gradjana. To ce moci potvrditi svatko tko je okusio Ameriku.
 6. avatar
  Josip
  19.12.2010. 18:25
  Clanak je subjektivna perspektiva, koja veze nema sa stvarnoscu. Kada neko tuzi, odnosno osudjuje, na toj osobi je da dokaze istinitost svojih tvrdnji. U ovom slucaju, ja zivim u USA, i znam da je autor navedenog clanka u krivu; isti je vise nego dobro-dosao/la da navede konkretne argumente kojima bi podupreo/la svoje tvrdnje. Ponovo, do autora je da dokaze svoje teze. Ja vam mogu reci da se u USA radi naporno, ali covjek moze imati sve sto pozeli. Radeci u fast-food restoranu, zavrsio sam fakultet, a onda magistrirao. Nakon toga sam pronasao bolji posao. Ja, istina, jos uvijek placam zajam koji mi je omogucio da se iskolujem, ali me to ne sputava u bilo cemu. Imam super auta, stanove i kuce, ljetovanja i zimovanja gdje god mi se hoce. Moja djeca imaju bezbrizno djetinjstvo, a puno vremena provodimo zajedno, sto je i najveca vrijednost zivota, iz nase perspektive. Hvala Bogu pa znam da mi odrastaju u najboljoj zemlji na svijetu. A, na drugoj strani, ja ih (moju djecu) bojim poslati u voljenu Cro na raspust, da im se ne bi sta lose desilo.
 7. avatar
  baka
  19.12.2010. 18:25
  Ali ipak, vecina sanja americki san i dok se americke oci napnu necije ce davno ispasti.U Californiji je porez(pdv)9%, a u ostalim razvijenim zemljama ?.I nigdje u svijetu za svoj novac ne mozes dobiti vise nego ovdje.Ovo kazem jer sam se poslije potucanja po Evropi ipak skrasio ovdje.Zato ne valjajte gluposti i sto bi rekli nasi stari"ako nesto ne znas bolje suti".
 8. avatar
  Promatrac
  19.12.2010. 18:29
  Otrcane fraze objasnjene mnogo puta. Oni koji su zaista dosli u US iz zapadne evrope znaju razliku a vi se zadovoljavajte onime kao "nek komsiji crkne krava" jer to je izgleda bit. I mit ne grade ameri nego neki daleko koji se furaju na te sarene laze.
 9. avatar
  gost
  19.12.2010. 19:29
  Zato slobodni i pametni Hrvati drmaju svjetskim poretkom.
  Nije americki san fikcija nego ovaj clanak.
 10. avatar
  DNo novinarstva
  19.12.2010. 19:43
  Autor ovog clanka treba dobro da razmisli o svojoj karijeri.A i "zaradionline" pati od slicnog sindroma - oni ocito nikad nisu bili u Americi. Srednja klasa u Americi ima barem duplo vecu kupovnu moc nego ta ista u Nizozemskoj,Njemackoj.... A Americki san itekako postoji-odredjeni likovi koji su dosli u USA prije 10 godina danas su milijuneri a jos nisu ni savladali Engleski jezik kako treba. TO POSTOJI SAMO U AMERICI. I zaista nije bitno ko si,odakle si i koje si religije - bitno je sta znas. A o dugovanjima, molim autora da se zapita zasto mozda on nema dug za stan ili njegovi roditelji JER su ga dobili besplatno u bivsem sistemu(kao i moji)!!! A kamata na nekretnine je trenutno 3.75% a za vecinu automobila 0 do 1.9%. Skolovanje je definitivno skupo ali oni sa niskim prihodima dobiju preko 50% novca od drzave. A ako si izvstan student dobijes SKOLARINU! Ovdje 99.99 "nasih" koju su u USA 10ak godina a sad u svojim 22-25 zive sami jer si to mogu priustiti!!! I stan/kucu, auto pa i taj stasni dug za skolovanje.
  Bilo bi neposteno od moje strane da neistaknem da je USA takodje puna mana, nepravde i daleko od savrsenstva. Ali tvrdnje iznesene u clanku " Amerika je zapravo među najmanje slobodnim zemljama na svijetu" je zaista smijesna. "Duznicko robstvo" je realnost SVIH razvijenih zemalja jer ko to kupuje novo auto ili kucu za "kes".
  A i da spomenem da onaj ko ima oko $100 000 duga za skolu, dobije i posao koji je placen (nakon 5 godina radnog staza) $80 000-100 000 godisnje pa neka svatko zakljuci jel se to isplati! A i komentari tipa kako su Ameri glupi vrijedjaju inteligenciju - tako glupi a prva ekonomija svijeta. Zato mi od nase pameti i jesmo tu gdje jesmo!!!

 11. avatar
  Hrvat_iz_USA
  19.12.2010. 20:22
  Dragi Autore,
  Napisati nesto kontraverzno nije neki poseban problem cak i za polu-pismenog covijeka, sto je i ocito i clanka. Napisati dobar kontraverzan clanak zahtjeva, ne samo iznosenje svoga misljenja, nego i statistike i cinjenica koje podupiru to misljenje.
  Stvarno nisam siguran gdje da pocnem, da kritiziram tvoje jadne novinarske mogucnosti ili niz bijednih misljenja bez ikakvoga uporista.
  Ocito je da autor clanka pokusava da na neki nacin pronadje smisao u svom zivotu i opravda jadan i bijednicki standard koji vlada u HR.
  Uzmite najskoriji primjer, a takvih je na tisuce, Ive Sanader koji je godinama radio sta je htijeo dok je bio na vlasti i apsolutno nitko nije niti spomenuo mogucnost da je on na samom vrhu korupcije, nitko; niti clanovi HDZ koji ga sada osudjuju, niti clanovi oporbe, niti presjedni drzave... Razmislite o tome, pa onda komentirajte o slobodi gradjana drugih drzava.
  Ako je Amerika stvarno toliko jadna i represivna prema svojim gradjanima, zasto se stotine tisuca novih imigranata odlucuje za zivot u Americi, istina mnogi dolaze i siromasnih drzava, ali takodjer znatan broj dolazi iz zapadne Europe, iste te Finske, Francuske i Italije o kojima ti tako slatko slinis...?
  Ako je stvarno toliko lose, gdje su sve te Americke izbjeglice u Europi? Gdje su svi silni politicki azilanti iz Amerike ako je situacija tako losa, skoro diktatorska drzava po tvom opisu? Znas li da se moze nabrojati na prste koliko je politicki azilanata iz Amerike sirom svijeta...?
  Ti si jedan zatucani, ignorantni provincijalac, koji nema blage ideje kako zivot funkcionira u Americi niti bilo gdje drugo... Zalosno je da moras kritizirati neciji zivot da bi se bolje bolje osjecao u svojoj kozi...
 12. avatar
  xena
  19.12.2010. 20:37
  Izgleda da su neki komentatori ovdje pod utjecajem američkih medija i demagoga a la Obama :P Američka srednja klasa ne postoji, rade ko konji bez prava, kupovna moć im je lažna jer ništa stvarno ne posjeduju. Sve je u vlasništu banaka kojima taj isti Amer onda još plaća i kamate, doživotno. Nije fer uspoređivat njihovu situaciju s Hrvatskom, jer smo mi posebna vrsta banana države. Većina Amera je definitivno nakljukana tabletama, fast foodom, obespravljena i nemaju pojma što se događa "vani". Žive na relaciji kuća-posao-Wal-Mart.
 13. avatar
  opet_ja
  19.12.2010. 20:51
  Xena,
  Ja sam napiso jedan od komentara koji tebi bas nije po volji....
  Istina je da mi radimo puno u Americi, ali meni to ne smeta cak sta vise ponosan sam na svoj doprinos drustvu i znanosti, ali da zivimo na relaciji kuca-posao isto nije istina... Ja dolazi u HR 2 puta godisnje po 4 tjedan. Uz to sam ove godine posjetio prijatelje u Francuskoj, Italiji, Austriji, Danskoj I UK. Bio sam na kracem, tjedan dana, odmoru na Bahamama i tjedan u Californiji... Gdje si ti bijedo putovao ove godine...?
 14. avatar
  xena
  19.12.2010. 20:58
  opet_ja, ti kao puno radiš u Americi? Svake godine si u HR 2x po 4 tjedna, proputovao si uz to (kako kazes) pola Europe, i bio po tjedan dana na Bahamama i Kaliforniji. sigurno imaš super posao kad imaš toliko slobodnog vremena i sasvim sigurno nisi tipični pripadnih američke srednje klase. Ne kažem da je sve tamo loše, više puta sam bila tamo i osobno volim Ameriku zbog milijun stvari, ali činjenica je da je tamo dosta toga otišlo krivo u posljednjih par desetljeća i da američki san danas sigurno nije na zdravim temeljima.
 15. avatar
  Jedi Girl
  19.12.2010. 21:15
  E ovak se vec dugo nisam nasmijala kao sad citajuci ovaj tekst i komentare. Svaka cast ekipa. Razna misljenja su prisutna izgleda.
  Posto zivim tu u USA mogu reci da se slazem sa svim sta je autor rekao jer je to sve istina, nije on/ona nista lagao. Naveo je sve lose strane zivota ovdje. Sad bi netko trebao napisati clanak o tome kako izgledaju dobre strane zivota ovdje tako da se izjednace tekstovi. :)
  Ja vam samo mogu reci da je meni USA u potpunosti platio fakultet, ne dugujem niti centa nikome a rodena sam u HRV. Nemam nikakvih kredita, imamo finu placu od koje si sve mozemo priustit u izobiju. Ne posjedujemo nekretninu jer ne zelimo. Aute smo kupili u kesu. Nemamo kreditnih dugova nikakve vrste. Sve je to stvar osobe same i njenih prioriteta i zelja. Sve je to na individualnoj bazi ljudi. Nemres nikog krivit za svoje dugove. Ovde je u USA je stvarno fin i ugodan zivot ako znas logicno razmisljat i nisi pohlepan.
 16. avatar
  smjesno pravo
  19.12.2010. 22:11
  hohohohoho
  naime sta reci, osim mozda LOL.

  klasika, nigdje potpisa autora na ovakoav lucidan tekst.

  bez zdravstvenog osiguranja? haj to malo bolje proguglaj. polovicno poznavanje materije je jako opasno.

  broj slobodnih dana. misli se na oficijelne blagdane tipa, bozic, nova godina, dan neovisnosti itd itd ukupno =12 dana.
  odmor nisi racunao a zavisno od firme do firme + 2 do 8 nedjelja.

  GMO hrana, pa sto mislis da ti jedes?.
  razlika je u tome sto kod tebe na vecini prozivoda i ne pise od cega su napravljeni jer jos nije regulisano zakonom. bukvalno, manje vise u svakom hrvatskom prehrambenom proizvodu imas kukuruznog sirupa. o sodijumu da i ne govorimo.

  krediti? pa kredit moras izvaditi ili u hrvatskoj ili u USA ili u azerbejdzanu. nije ti to komunizam ili tatin stan pa da ga ne moras otplacivati.

  na kraju krajeva,
  keep dreaming son.

 17. avatar
  Zbunny
  19.12.2010. 22:18
  Amerika i Engleska bit ce zemlja proleterska! Kad', tad'. Marx ovo cita iz pakla pa mu suze idu na oci. Milo mu oko srca. Uzdise.
  Da mi je samo znati zasto toliki ljudi hoce riskirati vlastiti zivot da se dokopaju te bezocne neljudske bijede? Tko im je oprao mozak, kakav li je to sirenski pijev, tako neodoljiv?
  I mene su ucili u skoli da na zapadu jedu malu djecu, no bil' sam toliko svjestan da nisan virova cak ni kad san bija mali :).
 18. avatar
  V
  19.12.2010. 22:36
  Svako malo vidim postavljen link na neki clanak poput ovog koji u potpunosti naivan nacin opisuje zivot u SADu. Pisanje ovakvih pamfletica na racunalu temeljenom na amerikoj tehnologiji i njihovim objavljivanjem na internetu
  (koji je opet, zamislite potekao iz SADa) izazivate totalni podsmjeh ljudi koji zive, rade i obrazuju u SADu. Ja danas pripadam toj omrazenoj i potlacenoj srednjoj klasi u SADu i mogu reci da je moj standard, barem prema hrvatskoj zbilji gotovo razmjeran razlici
  kvaliteti reportaze u Wall Street Journalu i glupostima navedenim u vasem tekstu.

  Ljudi koji su u mladoj dobi u SADu i kojima sam ja okruzen su vec odavno otplatili te skolarine, a mnogi su izasli sa diplomom bez dugova radeci tokom faksa, ili dobitkom stipendija, koje su svakom imalo boljem studentu na raspolaganju. Svi imamo probleme, zivot nije lagan, ali SAD zaista pruza prilike za svakog zeljnog rada i takve bogato nagradjuje.

  Isto tako, kad vec pisem ovaj komentar, ako mislite da su ljudi u SADu glupi i neobrazovani, isto takvih cete na pretek naci bilo gdje, ali ako hocete naci visoko obrazovane ljudi koji su optimisticni i ambiciozni ne mozete ici dalje od SADa. Pogledajte koliko samo u Hrvatskoj mozemo sakupiti kandidata za novog ministra financija i sve ce vam biti jasno.

  Jednog dana cete se probuditi i ono sto ce ostati iza vas su ogorcenost i nezadovoljstvo, a neki ljudi, zemlje i generacije ce biti daleko ispred vas. Ovakvi clanci ne pridonose nicemu vec gradjenju odbojnosti, ogorcenosti i zatucanosti. Radje pisite o pozitivnim stvarima i o necemu sto se mozemo ugledati zivotu na zapadu, bilo bi nam svima korisnije.


 19. avatar
  Davor1
  19.12.2010. 23:03
  Poštovanje.
  Nekako mi nije jasno kako bilo tko može imati obraza objaviti jedan ovakav propagandistički članak a da se ne potpiše... to je novinarstvo? Ma molim vas lijepo... Probajte prvo pa onda pišite iz iskustva, a ne ovako, ovo je previše diletantski, bez linkova, bez statistika, ... takav charged jezik... smiješno prije svega.

  Što se tiče Amerike, mladi autor pojma nema što znači život u Americi. Osobno sam tamo proveo 6 godina, završio fakultet, dobio dvoje djece i vratio se u HR. Prekrasna zemlja, prekrasni ljudi, mogućnosti nevjerojatne. Naime, koji student može biti oženjen, dobiti dvoje djece za vrijeme studija, raditi uz studij pola radnog vremena i u godini dana kupiti novi kompjutor, video kameru i auto? Pričam u cashu, naravno. Završio sam fakultet i ja i supruga i još nam je škola vratila 3500 dollara jer nam je faks bio preplačen. Naravno da smo mogli uzeti kredite i grcati u njima, ali mi smo radije čistili ljudima kuće (u ono vrijeme se plaćalo oko 10 dolara po satu), čuvali stare ljude, poučavali osnove služenja kompjutorima starijim osobama, čistili lišće, i mnoge druge stvari koje mladim studentima tu u HR se ne bi svidjele.

  Jedi Girl je u pravu, ako se znaš kontrolirati, nemaš problema sa kreditima, i to nema veze s Amerikom, i tu u HR je ista situacija... znam zato što radim kao bračni i obiteljski savjetnik.

  Ako stvarno želiš živjeti i raditi pošteno, sva vrata su ti otvorena a samo ti određuješ gdje će ti biti kraj. Da nemam osjećaj odgovornosti prema HR kakav imam, nikada se ne bi vratio u nju, tj. uvijek bi izabrao US prije HR.

  Najbolji primjer Američkog sna nam je bio jedan doktor iz Bugarske, anesteziolog. Naime, on je došao 1993 u Ameriku, do 1999 već je imao oboje djece u privatnim školama, vozio je Lexus i on i njegova supruga, imali su ogromnu kuću s bazenom u elitnom dijelu grada. U posjet mu je došao njegov kolega i stari prijatelj iz Bugarske, znači, isto doktor anesteziolog. Živi u malome stanu, dobivao je u to vrijeme ekvivalent od 400 dolara mjesečno. Ljudi su mu donosili kokoši kad mu nisu mogli platiti... A znate kolika je bila satnica njegovog prijatelja iz Amerike? Pogađate, naravno... 400 dolara.

  Druga priča, 3 prijatelja Rusa su došli u Ameriku i jedino što su znali je bilo popravljanje auta. Za 3 godine imali su svoju garažu, uhodan biznis, kuće, aute i sve što im srce poželi.

  I nisu samo iz Istočnog bloka ljudi to radili, sretao sam Nijemce, Francuze, Engleze, ... svi su živjeli svoj san, i nisu razmišljali o povratku nazad u svoje zemlje... osim za odmor.

  Iz mog primjera, što se tiče osiguranja, radio sam jedno vrijeme u skladištu za SP Richards kompaniju... za pola radnog vremena imao sam full benefits, dental, eye, ma sve moguće. Ako imaš posao, imaš osiguranje. Ako nemaš, u komi si.

  Stoga, ako želiš američki san, moraš raditi. Ako ne želiš raditi, nemoj ići u Ameriku, ima tamo dovoljno takvih koji ne žele raditi, i koji se onda žale da im je država kriva.

  Lijepi pozdrav,
  Davor iz ZG
 20. avatar
  MAX
  19.12.2010. 23:11
  Zivim u USA i moram reci da je clanak 100% tocan....ali....nigdje u svijetu se nemoze zaraditi velik novac obicnim poslom kao ovdje u USA i Canadi...trenutacno ocekujem ugovor o radu koji ce mi obezbjediti buducnost u samo 3 god. rada i to za $300000 godisnje Sada zaradjujem oko $130000. Istina je da u Americi imate oko 2-3 tjedna odmora i 11 praznicnih dana. Ja kada idem u HR obicno uzmem odmor od 3 tjedna i 3 tjedna neplacenog tako da ostanem u HR 6 tjedana. Zdravstvo u USA i lobi koji gura zdravstvo je KORUMPIRANO i imaju najvece izdatke na planeti po glavi stanovnika. Obama bi i nesto mjenjao ali proce traje predugo.....sve u svemu NEBIH NIKOMU SAVJETOVA OSTANAK OVDJE.....zivot je uzasno dosadan bez EUROPE.
 21. avatar
  buba_shvaba
  19.12.2010. 23:12
  Niti je covjek koji je pisao tekst mnogo toga pogrešno rekao, niti vi koji zivite u SAD-u kazete pravu istinu, ili je ne poznajete, ili je ne zelte vidjeti.

  Mozda je covjek koji je pisao tekst, trebao malo poradtiti na detaljnijem istrazivanju, gdje bi mogao pokazati izvore na osnovu kojih je napisan tekst i izvuceno zakljuceno i navedeno. Mada sve sto je rekao nije daleko od istine.

  Američka privreda ima ozbiljnih problema, koje vuce vec 30tak godina, koji nisu rješeni, već samo krpljeni.

  Tesko je sada bilo sta govoriti, pred nama je, vidjece se ko je u pravu, Rim je pao, pala je i grčka, pali su mnogi sistemi. Nisam siguran da se jedna amerika prva koja ce se oduprijeti ciklusu stvaranja, progreisje i umiranja drustvenog sistema.

  Pozz i no offense za vas u americi :)
 22. avatar
  sroljo
  19.12.2010. 23:36
  jbga.... sve ima svoje prednosti i nedostatke...... nekome je zivot na nekom selu od onoga sto sam proizvede savrsen a nekome zivot u npr. N.Y. ili L.A. je savrsen. Ameri su idioti, mislim imaju oni strucno znanje zbog kojeg gospodarstvo cvjeta (bar je nekada cvjetalo), ali su opcenito mutavi, onak su glupi i naivni. Meni se Švedska cini ok zemljom. Sta mi treba da se tamo preselim?
 23. avatar
  Iz Texasa
  20.12.2010. 00:15
  Mozda je najbolje odgovoriti na ova clank osobnim primjerom; odrastao Sam u Metkovicu, vrlodobar ucenik kroz skolu, par godina proveo na faxu u Zagrebu. Od 96 u Americi, priznali mi skolu iz Zagreba Dali diploma I dopustili da upisem postdiplomski. Radio sam za skolu za 5 dollar na sat, magistrirao 3 godine kasnije sa dvije tisuce dolara duga. Prvi posao sam dobio na cartoon networku, placa je bila mala, 18000 dolara, sledeci posao je placao dva puta toliko, danas 10 godina kasnije radim za fortune 500 firmu, imam titulu director pored imena, placa je pristojna no mora se raditi. No svakom slucaju nije lose za sina zidarca I radnice koji sad zivi American dream.

  Treba raditi, nista vam se nece djaba dati (ako ste europskog ili azijskog porijekla).

  Treba ziviti u mjeri, manje trositi nego zaradjivati, credit je lako dobiti Ali ga je tesko otplatiti

  Za placanje skole poslije srednje roditelji ili student su odgovorni, ne ko u Hrvatskoj svi porezni obaveznici, moj fax u zagrebu ste VI platili, a od nega samo ja I Amerika ima koristi! Hey mozda umjesto da stedim svojoj djeci za fakultet ja ih posaljem na fax u Hrvatsku kad vi imate volje da za to platite a mi tu za te novice kupimo vikendicu I nova auta?

  U americi svi imaju zdravstvenu brigu no 10% posto nas nema zdravstveno osiguranje. Sto to znaci je da tretmani koji poboljsavaju kvalitetu zivota ce biti nedostupni ljudima bez osiguranja. Ako se tko pojavi u bolnici bez osiguranje njega ce biti pruzena, no redovi su duzi I sobe se moraju dijeliti... Ljudi sa osiguranjem za to placaju, zato I nije ni cudo da obican porod bebe kosta 20 tisuca dolara kroz osiguranje (nas dio je bio 10%). Situacija nije idealna no bolja je nego u " lipoj nasoj".

  U svakom slucaju da se tu zivjeti, inace bi se davno nazad vratio za europu.
 24. avatar
  sroljo majmune
  20.12.2010. 00:17
  Imaju strucno znanje ali su opcentio mutavi, glupi i naivni???
  Sjedi ti tu gdje jesi. Tu si nekak najpametniji j ebo li te Sanader takovog prepotentnog u glavu.
 25. avatar
  Burazer
  20.12.2010. 00:47
  Kad bi se jos osoba POTPISALA, pa stavila pokoju REFERENCU...

  Sve u svemu, toliko jadan clanak da se vidi da Metro vise ne zaposljava dobre novinare.
 26. avatar
  Canadian
  20.12.2010. 01:11
  Autore, ti nemas blage veze o cemu pises. Ako te fakultet kosta 100K onda mozes racunati da si zavrsion Harward or Yale sto znaci da potencijalni poslodavci ce da se otimaju za tebe. Drzavni fakulteti kostaju 4-5K godisnje sto je veoma pristupacnno. Ameri su izmislili busyness, modern manufacturing..bez njih svijet be bio na nivou 70-tih...
  Next time please verify your sources before publishing..
 27. avatar
  Mishko
  20.12.2010. 01:43
  Tko pozna povijest, dovoljno je samo reci: Rimsko carstvo. I ono je pred kraj svog postojanja vecinu izdavalo za vojsku i za legije pa im nije uspjelo opstati. Ciklus se ponavlja i ponavljace se.
 28. avatar
  @buba_shvaba
  20.12.2010. 01:53
  Ne znam koji si ti clanak citao ? "nije mnogo toga pogresno rekao": "nije daleko od istine". Ja cak pretjerano i ne volim zivot u Americi ali ovaj clanak i pojedini i hvala bogu rijetki komentari su cista bljuvotina. Znas, vjerujem da se bolje osjecas kad mislis da se u USA sve raspada pa se tjesis sto je kod tebe sve raspadnuto vec dugo vremena. Ako ti zaista vjerujes da "Prosječni Amerikanac siromašniji je od najsiromašnijeg stanovnika geta u Manili, jer ovaj bar nema dugova." i "Amerika je zapravo među najmanje slobodnim zemljama na svijetu." onda ti zivis u dubokoj zabludi ! Ima jedna izreka koja savrseno opisuje stanje tvog uma - "Only a closed mind is a certain thing"

  A da li ce jednog dana Amerika propasti moze biti samo spekulacija s moje a i s tvoje stane.Na kraju krajeva, niko vise ne propada kao Rim ili Grcka, vidi Britance, nisu sila ali nisu ni Rim. 29. avatar
  Hrvat_iz_USA
  20.12.2010. 04:47
  Ne mogu vjerovati da u danasnje vrijeme globalne ekonomije, u 2010 godini, neko zdravoga razuma moze usporediti gospodarstvo jedne razvijene moderne drzave sa Rimskim ili Grckim carstvom... Jedno s drugim nema bas nikakve veze.
  S druge strane, predpostavimo da ste svi vi negativci i anti-Amerikanci u pravu i da ce Amerika stvarno propasti za 10 godina, sta mislite da ce vamu u HR tada krenuti nabolje. Ako bi se to i desilo, lnitko u HR ne bi bio prisutan da to posvjedoci, vec bi davno pomrli od gladi... Podsjetimo se da se prije par godina Americka ekonomija zakasljala i da je to potreslo cijeli svijet a vi u HR se jos ne mozete oporaviti ot toga potresa usprkos tome da je ekonomija u USA i ostatku Europe krenula na bolje...
  Reci cu jos jednom, zalosno je da autor a mnogi koji ostavljaju komentare ovdje moraju pljuvati po nekome drugome da bi se bolje osjecali u svojoj bijednoj, tijesnoj kozi...
 30. avatar
  CRO_merican
  20.12.2010. 08:46
  Zivim u Americi i mogu slobodno reci da su neke stvari u clanku tocne. Neki ljudi zbilja nemaju nista, ali to je samo zato sto imaju balkanski mentalitet - netko drugi ce nam dati, drzava nam treba platiti osiguranje, drzava se mora brinuti o meni etc etc.
  Ja i moja obitelj smo dosli u Ameriku u 1999 sa $200. Prije 4 dana mi je najmladji brat zavrsio Western University sa dvije diplome i ima dug od $4500. Ja i drugi brat smo zavrsili college besplatno; drzava je pomogla kao i razlicite organizacije i scholarships.
  Sada svi zivimo u svojim kucama, svi zajedno idemo na putovanja, svi imamo svoje zivote, radimo sta hocemo, uvijek imamo dovoljno i uvijek se sjetimo dobrih, starih vremena na Balkanu (notice the past tense). Ali ipak, ne pada mi na pamet da se vracam. Recite sta god hocete - mi ovdje opet imamo najvise sloboda i nikada ne moram da se brinem da li cu dobiti placu, sta cu jesti sutra, kako cu kupiti nesto, i ne moram da se svadjam sa nekulturnim ljudima - na taj balkanski mentalitet i nekulturu se vise nikako ne bih mogao naviknuti.
  Volim Hrvatsku i zato vas molim da ne blatite nas koji zivimo u SAD-u - da su svi u Hrvatskoj toliko pametniji od amerikanaca, kao sto neki tvrde, mozda bi bila ekonomski stabilnija i bogatija od US of A i mozda bi Hrvatska pomagala svim zemljama svijeta kao sto Amerika radi danas!!!
  That being said, all countries have their good and their bad and I can't say the States are perfect - but I love my life here :) i bukvalno, svi mogu ostvariti "Americki san" ako zele - bitna je volja :)
 31. avatar
  b
  20.12.2010. 09:21
  ovo je jedan od najkretenskijih chlanaka u dugo vremena. ne znam odakle se ovo prepisalo ali bi se autor trebao malo bolje informirati o mnogim stvarima ovdje navedenim
 32. avatar
  dev54
  20.12.2010. 09:48
  Zamolio bih autora da napiše jedan članak o našoj državi onako za jednog prosječnog amerikanca pa da taj amerikanac dobije sliku o nama.
 33. avatar
  Zeljko
  20.12.2010. 09:55
  U hrvatskoj je "super", pored toliko "poštenih ljudi", u zadnje vrijeme samo gledam gdje da odem
 34. avatar
  Hrvoje
  20.12.2010. 11:37
  Amerika ima mana sigurno, ali u poređenju sa ostatkom svijeta nije tako loša.

  Ono što karakterizira USA je sloboda. Ali ta sloboda dolazi sa odgovornošću, tj. posljedicama:

  Ako je čovjek razuman i marljiv, posljedica je da će u USA dobro živjeti. Ako je blesav i lijen, posljedica je da će biti siromašan.

  Ovo manje više važi i za ostatak svijeta, ne samo ovdje spominjane Francusku, Finsku itd., nego čak i za Hrvatsku.

  Ako učite i radite, nećete loše živjeti. Pod učenjem mislim na cjeloživotno, svakodnevno učenje sve do mirovine, a ne samo dobiješ diplomu i misliš završio si sa učenjem. Pod rad mislim tražiti veće odgovornosti i sve raditi vrhunski, a ne čekati dok ti šef naredi i uraditi samo ono što moraš.
 35. avatar
  sharpen
  20.12.2010. 13:10
  za sve one koji seru i osjećaju se prozvanima.....
  poznat mi je originalni izvor ovog članka, i treba samo napomenuti da je autor teksta Amerikanac. Amerikanac koji je otišao iz USA zbog svega navedenog.
  pametnom dosta ;)
 36. avatar
  Ante
  20.12.2010. 13:59
  To je stara vijest.
  Amerika je najgora i najzatupljujuća država na svijetu. Američka vlada je dovela narod do ruba egzistencije, žive najgore na svijetu samo šta oni to ne vide jer ih lažu "američkim snom" koji je najveća iluzija i laž.
  Amerika je jedna velika korporacija koja melje sve ispred sebe i nema interesa i osjećaja prema ljudima.
  Dok ljudi to ne vide nema im spasa. Probem je šta amerika kao društvo tone, drgi pak problem je šta će i cijeli svijet povući za sobom.
  Židovi su uništili ameriku, oni su krivi za raspad amerike.
 37. avatar
  loris
  20.12.2010. 15:13
  Koliko Amerikanaca podrtijetlom iz Hrvatske na jednom mjestu u 2 dana... Nevjerojatno!!! Još su mi najbolji ovi koji su kao "zaboravili" matični jezik. Meni se čini da jedno 99% komentatora živi u Hrvatskoj i nije se nikada maknulo iz Hrvatske, a kamoli da su bili u USA. Tekst kao takav ima svojih točnosti i netočnosti, subjektivnog gledanja, ali koji nema... Stvarno je čudno datako velik broj poameričenih Hrvata čitaju baš metro-portal.hr. Sapienti sat :)
 38. avatar
  Jlo
  20.12.2010. 15:41
  Dragi autore, tipican clanak nekog tko nikad nije bio u USA. Nemas pojma i clanak je cista propoaganda protiv USA. A evo i dokaza da manipuliras s podatcima: Spominjes Kanadu kao puno bolju zemlju, listas broj dana u drugim drzavama da bi pokazao kako svi imaju vise slobodnih dana ali Kanada je izostavljena. Zasto? Zato sto ima 12 dana kao i USA. Drugo, 12 dana je garantirani minimum (od drzave) vecina uposlenih ima 20 dana ili vise. Na kraju krajeva, broj slobodnih dana i nije glavna mjera kako se zivi u zemlji. Bas se i ne vidi da Amerikanci hrle u bilo koju od navodno boljih zemalja za zivot dok ima tisuce ljudi iz "boljih" zemalja da hrle u USA. God bless America.
 39. avatar
  nicso
  20.12.2010. 16:58
  Mislim da je ovjde sve puno GOVANA!
  Prvo SAD i sloboda su 2 nespojiva pojma!
  Drugo neka konjina je izjavila da bi Hrvati crknuli od gladi kada bi se SAD raspale...opet KRETENSKA izjava!
  Ali i članak ide u krajnost i gnoji se previše u njemu.

  Činjenica da su SAD mjesto ispiranja mozgova, da se nacija kljuka nezdravom hranom, da su im religija tablete i da ima puno država sa daleko boljim standardom!

  Također je neka konjina mutava izjavila da SAD pomažu drugim zemljama...Yeah right....stvano pomažu...jer je ekipa iz pentagona ustvari samaritanska sekta...

  Amerika gura nosinu gdje joj nije mjesto i iskorištava koga god može, gadi mi se stav SAD-a i arogantnost.
  Opet bolje debilni ameri nego još debilniji Kinezi ako moram birat!
  I da ekonomija SAD-a je u kurcu!
 40. avatar
  nicso
  20.12.2010. 17:00
  I god bless america...šta bog više voli državljane neke zemlje od drugih? Zar će bog stati na stranu amerikanaca jer su ameri kao nešto posebno?

  Nema mi ljigavije krilatice od God Bless America.......kretenizam!
 41. avatar
  nevjernik
  20.12.2010. 19:15
  kao hrvat u americi zivim vec preko deset godina I ne bih vam se vratio da me platite. Koliko god se generalno volimo zaliti mi zivimo dobro i vrlo sretno kao i vecina nasih prijatelja ovdje. Kao i vecina clanaka na ovoj stranici, jako daleko od istine ... btw vidimo se ovog ljeta, eto me na vacation da trosim moje americke dolare na vasem jeftinom balkanu ...
 42. avatar
  nevjernik
  20.12.2010. 19:18
  samo da dodam komentar na ovaj biser od Ante

  "Amerika je najgora i najzatupljujuća država na svijetu. Američka vlada je dovela narod do ruba egzistencije, žive najgore na svijetu"

  hahahaaaaaa svaka cast, dobro si informiran
 43. avatar
  @Nisco i Ante
  21.12.2010. 01:16
  Samo se vi tjesite da je ovdje sve u kurcu i da su "SAD i sloboda dva nespojiva pojma". Nije vama bolje ako je meni gore. Vas tjesi ako mislite da je sve sranje pa onda nema veze sto je u HR sve sjebano.
  Pa zar ti misllis da mene neko prisiljava da budem ovdje? I zasto mijesate politiku i ekonomska zbivanja. Pa zar mislis da ja svim svojim srcem ne zelim da HR postanee raj na zemlji za sve njene stanovnike! Da bude njjjjbolja u svim aspektima drustva. Za razliku od vas meni je zao sto HR nije uspjesnija a vama je zao sto nama ne crkne krava!
 44. avatar
  mujo od doboja
  02.01.2011. 23:33
  Ameri ne sikirajte se plaho. Ne bojim se ja za vas. Sad kad nema više indijanaca i crnaca ima Afganistan, Irak, Iran, a kad tog nestane naći ćete vi neku "kozu" za pomust.Samo nek je u duhu demokratije i ljudskih sloboda. Nije da vas ne volim, al niste mi ni teke dragi.
 45. avatar
  mujo od doboja
  02.01.2011. 23:35
  I nek vam crkne krava!!!
 46. avatar
  mujoneseri
  06.03.2011. 05:20
  mujo ne se ri
 47. avatar
  Rade
  17.03.2018. 14:57
  Ameri daleko vam lepa kuca jebo vas naj stariji amerikanac u dupe.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh