« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DIPLOMATSKA KRIZA

Američki izaslanik odbija se sastati s predstavnicima Izraela i Palestine

Odgoda dolazi usred rastuće američko-izraelske diplomatske krize, koja je izbila prošloga tjedna

(Getty Images)
Više o

istočni Jeruzalem

,

Benjamin Netanyahu

,

George Mitchell

,

Izrael Palestina

Američki State Department objavio je u utorak da se američki izaslanik George Mitchell neće susresti s izraelskim i palestinskim dužnosnicima prije sastanka Kvarteta za Bliski istok u četvrtak u Moskvi.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley je izjavio da je Mitchellov posjet, prvotno predviđen za ponedjeljak, odgođen kako bi se izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu dalo vremena da odgovori na zabrinutost SAD-a zbog najave gradnje naselja.

On je rekao da "vrlo brzo" predviđa razgovor između Netanyahua i državne tajnice Hillary Clinton, koja je prošloga tjedna zatražila od Izraela odgovor na američku zabrinutost zbog izraelskog plana dogradnje židovskog naselja u istočnom Jeruzalemu.

Jedan američki dužnosnik izjavio je da se razgovor Clinton-Netanyahu očekuje u srijedu.

Mitchell "neće imati sastanke sa stranama prije Moskve", rekao je Crowley.

Odgoda dolazi usred rastuće američko-izraelske diplomatske krize, koja je izbila prošloga tjedna kada je Izrael objavio plan izgradnje novih domova za 1.600 židovskih naseljenika u pretežito arapskom istočnom Jeruzalemu, za vrijeme posjeta potpredsjednika SAD-a Joe Bidena.

Također se podudara s izbijanjem nemira širom istočnog Jeruzalema, zbog izraelskih planova gradnje i ponovnog otvaranja sinagoge iz 17. stoljeća, u blizini kompleksa džamije Al-Aqsa, glavnog islamskog svetišta u Jeruzalemu. (hina/metro-portal)

17.03.2010. 07:04:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh