« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
STRAH OD NUKLEARNOG ORUŽJA

Amano: Moram upozoriti svijet na iranski nuklearni program

Yukiya Amano, Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, izjavio je kako se osjeća odgovornim da uzbuni cijeli svijet zbog rada Irana na razvoju atomskog oružja

Više o

Iran

,

IAEA

,

nuklearna energija

,

atomsko oružje

,

Yukiya Amano

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano izjavio je u četvrtak da je njegova dužnost uzbuniti svijet zbog rada Irana na razvoju atomskog oružja, a svjetske sile spremaju se pojačati pritisak na Teheran, javlja Hina.

"Mi moramo uzbuniti svijet prije nego što stvarno dođe do širenja nuklearnog naoružanja", rekao je Amano na konferenciji za novinare. Istaknuo je potrebu da se Iran uključi u ozbiljne razgovore i rekao je da želi poslati izaslanstvo na visokoj razini u Iran vezano za sve veće bojazni glede njegovih nuklearnih aktivnosti.

Prošlotjedno izvješće IAEA-e, u kojemu se navodi da je Iran provodio istraživanja i pokuse u svrhu razvoja nuklearnog oružja, izazvao je napetosti na Bliskom istoku i traženje zapadnih prijestolnica da se nametnu oštrije sankcije Iranu.

Iran negira da želi proizvesti nuklearno naoružanje, odbacujući obavještajne podatke u izvješću IAEA-e kao falsificirane. Šest svjetskih sila dogovorilo je u četvrtak nacrt rezolucije IAEA-e u svrhu vršenja diplomatskog pritiska na Iran.

U tekstu rezolucije, o kojemu će raspravljati Odbor IAEA-e ovoga tjedna, izražava se "duboka zabrinutost glede neriješenih pitanja o iranskom nuklearnom programu, među kojima su i ona koja treba razjasniti kako bi se isključilo postojanje moguće vojne dimenzije programa", navodi se u tekstu do kojega je došao Reuters.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton izjavila je u četvrtak da još uvijek čeka da Iran predloži načine na koje bi dokazao IAEA-i i svijetu da ne razvija nuklearno oružje.

17.11.2011. 20:37:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh