« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SAMO MALO

Alkohol u umjerenim količinama smanjuje rizik od artritisa

U osoba koje konzumiraju male ili umjerene količine alkohola se oštećenje zglobova sporije razvija

(Shutterstock)
Više o

alkohol

,

artritis

Novo istraživanje znanstvenika pokazalo je da umjereno konzumiranje alkohola smanjuje rizik od razvoja artritisa, te da ta bolest zbog alkohola sporije napreduje. Znanstvenici su pratili 2.900 odraslih osoba s reumatoidnim artritisom i otkrili da se kod osoba koje konzumiraju male ili umjerene količine alkohola oštećenje zglobova sporije razvija nego u osoba koje ne piju alkohol.

Istraživanje objavljeno u 'Arthritis and Rheumatism Journal' navodi da se poboljšanja ne mogu vidjeti iz dana u dan, ali ako bi se napredak zabilježio nekoliko desetaka godina sigurno bi utjecao na zdravlje ljudi.

Studija provedena u Sveučilišnoj bolnici u Ženevi je povezala nova saznanja s prijašnjim istraživanjem na životinjama koje navodi da alkohol može spriječiti artritis.

Istraživanje je otkrilo i da je povezanost između alkohola i smanjenja artritisa jača kod muškaraca nego kod žena. Ta veza je bila pomalo neočekivana, ali znanstvenici kažu da je iza nje vjerojatno razlika u količini alkohola koju popiju muškarci i količini koju popiju žene.

09.04.2010. 21:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh