Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2010. 21:49:00
SAMO MALO

Alkohol u umjerenim količinama smanjuje rizik od artritisa

U osoba koje konzumiraju male ili umjerene količine alkohola se oštećenje zglobova sporije razvija

(Shutterstock)

Novo istraživanje znanstvenika pokazalo je da umjereno konzumiranje alkohola smanjuje rizik od razvoja artritisa, te da ta bolest zbog alkohola sporije napreduje. Znanstvenici su pratili 2.900 odraslih osoba s reumatoidnim artritisom i otkrili da se kod osoba koje konzumiraju male ili umjerene količine alkohola oštećenje zglobova sporije razvija nego u osoba koje ne piju alkohol.

Istraživanje objavljeno u 'Arthritis and Rheumatism Journal' navodi da se poboljšanja ne mogu vidjeti iz dana u dan, ali ako bi se napredak zabilježio nekoliko desetaka godina sigurno bi utjecao na zdravlje ljudi.

Studija provedena u Sveučilišnoj bolnici u Ženevi je povezala nova saznanja s prijašnjim istraživanjem na životinjama koje navodi da alkohol može spriječiti artritis.

Istraživanje je otkrilo i da je povezanost između alkohola i smanjenja artritisa jača kod muškaraca nego kod žena. Ta veza je bila pomalo neočekivana, ali znanstvenici kažu da je iza nje vjerojatno razlika u količini alkohola koju popiju muškarci i količini koju popiju žene.

09.04.2010. 21:49:00
http://metro-portal.hr/alkohol-u-umjerenim-kolicinama-smanjuje-rizik-od-artritisa/37510/