« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
MLJAC

Alkalna dijeta - za zdravlje i prevenciju

Kiselost tijela dugoročno usporava učinkovit rad našeg tijela, uzrokujući manjak energije, lošije zdravstveno stanje i probleme s prekomjernom težinom

Kako se zdravo hraniti
Kako se zdravo hraniti (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

namirnice

,

najbolja dijeta

,

alkalna dijeta

Alkalna dijeta smišljena je kako bi vaše tijelo prestalo biti kiselo i pogodovati razvoju tumora, kako glasi teorija autora dijete Williama Howarda.

Naime, prema njegovoj teoriji, nužan je balans unosa lužnate i kisele hrane koju svakodnevno jedemo. Pretjeranim nakupljanjem kiselih ostataka, radi prekomjernog unosa kisele hrane, može doći do acidoze. Ona dugoročno usporava učinkovit rad našeg tijela, uzrokujući manjak energije, lošije zdravstveno stanje i probleme s prekomjernom težinom.

Zbog te kiselosti naše tijelo gubi esencijalne minerale jer tijelo pokušava neutralizirati višak kiselosti, odnosno uspostaviti zdravu pH ravnotežu, koja iznosi oko 7. Kako bi pomogli tijelu da to radi samo, trebamo preferirati alkalnu dijetu.

Tiijekom alkalne dijete treba jesti do jedne četvrtine kiselih namirnica dnevno:

Meso: svinjetina, teletina, govedina, tunjevina, divljač, rakovi, školjke, mesne prerađevine, sardine iz konzerve

Voće: šljive, mandarine, maline, brusnice, višnje, ananas, jabuke, breskve, grejp, jagode, ribizl, trešnje

Osim toga, trebali bi jesti do tri četvrtine alkalnih namirnica dnevno:

Povrće: bijeli luk, brokula, đumbir, morske alge, krumpir, patlidžan, karfiol, blitva, prokulice, kelj, vlasac, svježe paprike, kupus, zelena salata

Voće: banana, kokos, smokve, avokado, limeta, limun, naranče, mango, kruške

Ulja i sjemenke: sjemenke bundeve, maka, kesten, laneno ulje, kosovo ulje, maslinovo ulje

Začini i žitarice: bosiljak, ječam, proso, sojino mlijeko, morska sol, zeleni čaj, jabučni ocat

28.05.2017. 13:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh