« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
WHO:

Ako se nastavi širenje gripe slijedi 6. stupanj pripravnosti

Stupanj pripravnosti podizat će se ako se gripa dokazano proširi na dvije regije svijeta.

(Getty Images)
Više o

Svjetska zdravstvena organizacija

,

WHO

,

Margaret Chan

,

širenje zaraze

,

gripa A (H1N1)

Čelnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavila je u četvrtak da se neće ustručavati povećati stupanj globalne pripravnosti na najviši 6. stupanj, ako se novi virus svinjske gripe H1N1 nastavi širiti svijetom.

"Kada uočim neke dodatne znakove, od samoga virusa ili širenja bolesti, uključujući i smrtnost, neću se ustručavati od poduzimanja vrlo teške odluke. Neću ugroziti zdravlje ljudi u svijetu", rekla je Margaret Chan.

"Za prelazak s 5. na 6. stupanj moram se uvjeriti da je to globalni fenomen", dodala je Chan na godišnjem sastanku WHO-a u Ženevi na kojem su Velika Britanija, Japan i druge zemlje pogođene gripom pozvale na donošenje novih kriterija za proglašenje opće opasnosti.

Po sadašnjim pravilima WHO-a, od Chan će se zahtijevati da podigne stupanj pripravnosti čim se svinjska gripa dokazano proširi na dvije regije svijeta, čak i ako uzrokuje samo blage simptome.

Vlade nekoliko zemalja objavile su kako javnost ne razumije da se skala pandemije temelji na širenju bolesti, a ne na smrtnosti, te su upozorile da bi prelazak na 6. stupanj mogao izazvati nepotrebnu paniku. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 13:45:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh