« Svijet
objavljeno prije 15 godina
TEŽAK POSAO

Gotovo završno servisiranje Hubblea

NASA se nada da će teleskop raditi još pet godina kada je predviđena zamjena novim.

(Getty Images)
Više o

NASA

,

Atlantis

,

Hubble popravak

,

James Webb

,

Scott Altman

Unatoč godinama uvježbavanja, astronauti raketoplana Atlantisa gotovo da nisu bili spremni za probleme nastale tijekom završnog servisiranja NASA-ina svemirskog teleskopa Hubble, izvijestila je u srijedu posada.

Teleskop Hubble je od 2004. bio u kvaru nakon prekida u dovodu električne energije. Kako je upozorila NASA, taj osjetljivi zahvat može se usporediti s "operacijom mozga", budući da su astronauti morali skinuti 111 sićušnih vijaka kako bi mogli pristupiti električnim vodovima koje je trebalo popraviti. Tijekom ove misije izvedeno je pet izlazaka u svemir.

Sedam astronauta nakon obavljena posla priprema se na povratak u svemirski centar Kennedy na Floridi.

"Iznimno je zanimljivo prisjetiti se koliko je teško bilo obaviti neke poslove, puno teže nego što smo očekivali, ali smo na kraju bili vrlo uspješni i zadovoljni smo", rekao je zapovjednik Atlantisa Scott Altman.

Astronaute i njihovu izvanrednu misiju popravka teleskopa u telefonskom je razgovoru pohvalio i američki predsjednik Barack Obama, koji je iskoristio priliku da se našali s posadom upitavši ih vide li odozgo treba li pokositi travu u vrtu njegova doma u Chicagu.

Voditelji tog Atlantisova leta koji je trajao 11 dana, nadaju se da će nakon postavljanja novih i zamjene dotrajalih dijelova Hubble raditi još pet godina, kada će ga naslijediti teleskop James Webb. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 12:52:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh