« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
TU-154

Pogreška pilota mogući uzrok nesreće zrakoplova poljskog predsjednika

Pilotu je savjetovano da sleti u Minsku, ali on je ipak odlučio sletjeti u Smolensku, rekao je glasnogovornik lokalne vlade u Smolensku

(Getty Images)
Više o

Lech Kaczynski

,

zrakoplovna nesreća

,

poginuo Kaczynski

,

TU-154

,

zrakoplov Smolensk

,

Andrej Jevsejenkov

Pogreška pilota mogući je uzrok zrakoplovne nesreće u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski, rekao je glasnogovornik lokalne vlade u Smolensku.

"Pilotu je savjetovano da sleti u Minsku, ali on je ipak odlučio sletjeti u Smolensku", rekao je glasnogovornik Andrej Jevsejenkov, kako prenosi Reuters.

Zrakoplov se srušio u gustoj magli oko 2 kilometra od uzletišta u Smolensku. Približavajući se pisti za slijetanje, zrakoplov TU-154 zahvatio je stabla, srušio se i zapalio.

Zrakoplov se srušio u trenutku četvrtog pokušaja slijetanja, priopćio je Interfax. Slične informacije iznio je i predstavnik bjeloruskih zrakoplovnih vlasti.

"Neposredno prije izlaska zrakoplova iz područja bjeloruske odgovornosti, ruski su nas kolege zamolili da posadu zrakoplova obavijestimo o lošim vremenskim uvjetima slijetanja u Smolensku", rekao je neimenovani izvor iz bjeloruskih zrakoplovnih vlasti za Interfax.

"Bjeloruska kontrola leta prenijela je informaciju zrakoplovu Tu-154, ali su poljski piloti odlučili nastaviti let prema Smolensku", dodao je.

Ruski su istražitelji priopćili da se ispituju mogući uzroci nesreće, od loših vremenskih uvjeta, ljudskog faktora i tehničkih problema.

Prema ruskim službenim izvorima, u zrakoplovu je bilo između 85 i 132 osobe.

Osim poljskog predsjednika Kaczynskog u zrakoplovu su bili njegova supruga Maria, zamjenik ministra vanjskih poslova Andrzej Kremer, guverner poljske središnje banke Slawomir Skrzypek i zapovjednik glavnog stožera poljske vojske Franciszek Gagor.

Poljski predsjednik je sa suprugom i obiteljima poljskih časnika koje je Staljinova policija pogubila prije 70 godina, putovao u Katyn. (hina/metro-portal)

10.04.2010. 12:55:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh