« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
WOLESI JIGRA

Afganistan u subotu bira parlament

Analitičari niti nakon ovih izbora ne očekuju velike promjene u Afganistanu, jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta u kojoj nasilje ne prestaje

Afganistan u subotu bira parlament
Afganistan u subotu bira parlament (Getty Images)
Više o

Hamid Karzai

,

ISAF

,

Afganistan izbori

,

Afganistan rat

,

Knjiga dostupna svima

Afganistanci u subotu izlaze na birališta. Godinu dana nakon predsjedničkih izbora osramoćenih optužbama za prevaru u korist Hamida Karzaija, peta najsiromašnija zemlja svijeta koja već 30 godina živi u ratovima i pobunama, bira svoj parlament. Novi saziv parlamenta neće temeljito promijeniti državu u kojoj su glavne ovlasti u rukama predsjednika države, a kojemu pak održavanje na vlasti ovisi o nazočnosti 150.000 vojnika međunarodnih sigurnosnih snaga (ISAF), od kojih su dvije trećine Amerikanci.

Na drugim parlamentarnim izborima od 2001., kada su Amerikanci svrgnuli talibanski režim, natječe se više od 2.500 kandidata za 249 mjesta u donjem domu parlamenta (Wolesi Jirga). Za žene je rezervirano 68 mjesta, nezamislivo u doba talibanske vladavine. Više od 10,5 milijuna birača pozvano je na birališta, no oko 15 posto glasačkih mjesta neće se otvoriti zbog mogućih napada u područjima gdje su talibanska uporišta.

>> Izbori u Afganistanu dolaze u najgorem mogućem trenutku

U Afganistanu u kojem korupcija izjeda baš svaki djelić društva, s izbornom kampanjom talibanski pobunjenici provodili su kampanju zastrašivanja kandidata. Najmanje su trojica kandidata ubijena, a deseci napada izvedeni su na njihove pristaše. Predizborno nasilje praćeno je svakodnevnim nasiljem u kojem zemlja živi, s time da broj žrtava raste zadnje tri godine.

Civili, prve žrtve sukoba, platili su najveći danak sukobima ISAF-a i afganistanskih regularnih snaga protiv pobunjenika. Od početka 2010. ISAF je imao više do 500 mrtvih, što je otprilike koliko i u cijeloj 2009., koja je bila najsmrtonosnija za strane vojnike otkako su svrgnuti talibani 2001. Valja podsjetiti da se tolik porast nasilja dogodio unatoč pojačanju od novih 30.000 američkih vojnika.

Analitičari i predstavnici stranih tijela svjesni su da će izbori biti daleko od savršenih te općenito od demokratskih standarda i da će biti lažiranja, no "izbori su osnova demokracije i moramo ići naprijed", ocjenjuje Nur Mohamad Nur, glasnogovornik Neovisnog izbornog povjerenstva.

Nacionalna skupština šarolika je ustanova u kojoj sjede bivši ratni vođe iz doba protusovjetskog rata, njihovi bivši protivnici komunisti, tehnokrati obrazovani na Zapadu i predstavnici civilnog društva. Natječe se i atletičarka Robina Džalali, bivša sprinterica i sudionica OI 2004. i 2008., zatim pop-pjevač Zabihulah Džavanmard, prozvan "afganistanskim Elvisom" te glumac Zamir Kabuli.

Budu li izabrani promijenit će sastav parlamenta u kojem su tradicionalno sjedili plemenski predstavnici. Kako je afganistansko društvo mlado sa 60 do 70 posto stanovnika mlađih od 30 godina, mladi su podzastupljeni i njihovo uključenje jedni pozdravljaju, a drugi strahuju da će mladi još više šutjeti.

Zbog velikih predsjedničkih ovlasti parlament često drže običnom dvoranom za bilježenje glasova, iako su u zadnje vrijeme zastupnici odbili neke predsjedničke ukaze te ministre koje je predlagao Karzai.

Poseban tekst agencija AFP posvetila je iznimnom kandidatu, bivšem zatočeniku logora Guantanamo na Kubi koji je ondje proveo pet godina bez optužnice i bez suđenja da bi bio oslobođen 2008. Izatulah Jar, žrtva lažnih optužbi koje su njegov sunarodnjaci dostavili Amerikancima, 90-ih godina bio je zapovjednik druge najveće pobunjeničke skupine u zemlji, Hezb-e-Islami (kojoj je na čelu Gulbudin Hekmatjar). Danas zagovara dijalog s pobunjenicima te ističe da oružana borba više ničemu ne služi.

Iz sigurnosnih mjera glasači će umočiti prst u neizbrisivu tintu, a izbore će pratiti 270.000 afganistanskih i međunarodnih promatrača. Za sigurnost će skrbiti 400.000 stranih i domaćih vojnika, policija i obavještajne službe, a konačni rezultati očekuju se tek 31. listopada.

Afganistan, srednjoazijska država od 652.225 km četvornih (11 puta veća od Hrvatske), od čega su 85 posto planine, sušna je i ruralna zemlja s oko 28 milijuna stanovnika, od kojih 42 posto živi s manje od 14 dolara na mjesec. U toj islamskoj zemlji 23 posto odrasle populacije nepismeno je, a ponajviše žene. O surovosti života u Afganistanu najslikovitije govori UN-ov podatak da je očekivani životni vijek 43 godine. Uz pobunu i trajne ratove desetljećima, golemo je zlo proizvodnja opijuma kojega je Afganistan prvi u svijetu s gotovo 93 posto svjetske proizvodnje i 2,8 milijuna dolara u 2009. čime se financiraju talibani.

(hina/metro-portal)

16.09.2010. 14:49:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh