« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
gaženje prava

Afganistan - pakao za djecu

Ratom zahvaćena zemlja ima najvišu stopu smrtnosti djece koja su prisiljena sudjelovati u borbama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

UN

,

Europska komisija

,

zlostavljanje djece

,

prava djece

,

djeca rat

Afganistanska djeca odrastaju u "dramatičnim" prilikama, u zemlji koja je po stopi smrtnosti djece, radu djece i malodobničkim brakovima među prvima u svijetu, objavili su u nedjelju predstavnici Ujedinjenih naroda i Europske unije.

"U času kada obilježavamo 20. obljetnicu donošenja Konvencije o pravima djece, osjećamo žurnu potrebu da ta prava, koja se prečesto gaze, postanu stvarnost za afganistansku djecu", rekla je Catherine Mbengue, predstavnica UN-ova fonda za djecu (UNICEF) u Afganistanu.

"Po našim anketama, Afganistan ima najvišu stopu smrtnosti djece, budući da 70 posto stanovništva nema pristupa vodi za piće. Trideset posto afganistanske djece sudjeluje u ovom ili onom obliku rada, a 43 posto djevojčica ulazi u brak prije 18. godine", istaknula je Mbengue na tiskovnoj konferenciji u Kabulu.

Voditelj izaslanstva Europske komisije u Afganistanu Hansjoerg Kretschmer podsjetio je da je gotovo 50 posto Afganistanaca mlađe od 15 godina.

"Tu je i problem seksualnog iskorištavanja djece. U 2008. zabilježeno je 1.459 takvih slučajeva, ali nema dvojbe da je to tek vrh ledenog brijega. Djeca se koriste i za samoubojičke napade", upozorio je. (hina/metro-portal)

22.11.2009. 17:07:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh