« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
KOMENTARI

Afera NSA - mnogo buke nizašto

U SAD-u se najnovija američko-njemačka špijunska afera nigdje ne tematizira. Jer rad obavještajaca se smatra sam po sebi razumljiv

Da, prisluškujemo vas ... I?
Da, prisluškujemo vas ... I? (Arhiva)
Više o

NSA

,

BND

,

tajne službe

,

prisluškivanje i praćenje

,

špijunaža

Nakon što je NSA godinama prisluškivala mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel sada još i ovo: godinu i pol je jedan djelatnik Njemačke obavještajne službe (BND) Amerikancima prodavao tajne informacije. Mnogi u Njemačkoj su ogorčeni. „Amerikancima se ne može vjerovati", poručuju jedinstveno mediji i zastupnici Bundestaga. Glavno državno odvjetništvo provodi istragu.

No kakva je reakcija Washingtona? Isprva nikakva. Amerikanci se nalaze na produženom vikendu nakon nacionalnog praznika. Američki mediji se u većini slučajeva uopće ne bave ovom temom ako i da, tada samo kroz citate njemačkih medija. Zastupnici Kongresa i Senata se nalaze u svojim izbornim jedinicama. Vlada šuti.

I tko ovog vikenda privatnim kanalima dođe do nekog iz mnogobrojnih Think tank-ova taj dobiva jednu vrstu odgovora: svi se čude što Nijemci dižu toliku prašinu pa je čak i američki veleposlanik u Berlinu bio pozvan na razgovor. Činjenica je i ostaje: tajne službe SAD-a špijuniraju druge države, pa i one prijateljske poput Izraela, Francuske ili Njemačke. I tu se ništa neće promijeniti. Njemačka si možda priželjkuje poseban tretman na ovom polju. No Washington na to neće pristati.

Kad je vlastita sigurnost u pitanju sve je dopušteno

I dalje su u Njemačkoj na djelu stotine američkih obavještajaca. Potpuno službeno. Većina njih uživa diplomatski status i surađuje s BND-om. I kada im jedan djelatnik BND-a, „na crno" ponudi informacije koje su Washingtonu zanimljive, tada će američki agenti te informacije uzeti, kupiti, odnijeti iz Njemačke. I tako će biti i u budućnosti.To je, usput budi rečeno, američki predsjednik Barack Obama za posljednjeg posjeta kancelarke Angele Merkel u Bijeloj kući jasno dao do znanja. Obama je doduše obećao da NSA više neće prisluškivati kancelaričin mobitel. No neka daljnja obećanja, nešto poput pakta o zabrani međusobnog špijuniranja nije bilo.

Prema nekim procjenama, američke obavještajne službe raspolažu ukupnim budžetom od oko 50 milijardi dolara.

Nevjerojatna svota. Iz straha da se više ne ponovi napad poput onog 11. rujna 2001. SAD će i dalje investirati u NSA, CIA-u ili DIA (Obrambena obavještajna služba). U slučaju dvojbe, Washingtonu je vlastita sigurnost važnija od osjetljivosti prijateljskih država .

To iz europskog rakursa može djelovati arogantno. Ali je za Amerikance samo po sebi razumljivo.

Na kraju pobjeđuju svi

Na kraju krajeva, ni Njemačkoj ne preostaje ništa drugo nego da sama sebe štiti. Između ostalog i od pokušaja špijuniranja od strane SAD-a. Kada bi Berlin na ovakvu vrstu zaštite trošio više novca, Washington bi za to imao razumijevanja.

Jer na kraju krajeva, Obamin kabinet je svjestan činjenice da njihovi partneri, među njima i Njemačka, profitiraju od informacija do kojih dođu američke obavještajne službe. Zato se u Washingtonu nadaju da će diplomatske nesuglasice zbog najmlađe afere oko dvostrukog špijuna ubrzo biti izglađene. I sve može ići dalje kao i dosad.

Piše: Miodrag Šorić/nk/DW
06.07.2014. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh