« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
UKRAJINSKA KRIZA

Ukrajinska vojska napreduje prema Donjecku

Ukrajinska vojska nakon obustavljanja jednostranog primirja napreduje u borbama protiv proruskih separatista

U pobunjenim gradovima viju se ukrajinske zastave
U pobunjenim gradovima viju se ukrajinske zastave (Screenshot YouTube)
Više o

Ukrajina

,

ukrajinska kriza

,

Donjeck

,

Slavjansk

,

ukrajinska vojska

,

Lugansk

Ukrajinske snage u nedjelju su nastavile napredovati prema separatističkom uporištu Donjecku i potpuno zauzele dva grada južno od Slavjanska dok se više od dvije tisuće pristaša takozvane narodne republike Donjecka, koju su separatisti proglasili na istoku Ukrajine, okupilo u središtu Donjecka spremno braniti grad od ukrajinske vojske.

Ukrajinska nacionalna zastava izvješena je u gradovima Artemivsku (77.000 stanovnika) i Druživki (60.000), na cesti koja povezuje Slavjansk i Donjeck, izvijestili su predsjednika Petra Porošenka ministar obrane Valerij Geletej i načelnik glavnog stožera Viktor Muženko, po priopćenju ukrajinskog predsjedništva.

Ukrajinska vojska je još u subotu zauzela pobunjenička uporišta Slavjansk i Kramatorsk koji su tjednima bili u okruženju vojske, što je prvi veći uspjeh Kijeva na terenu nakon obnove vojne ofenzive. Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu objavilo je nešto kasnije da su pobunjenički borci napustili gradove Druživku i Kostjantinivku.

'Povest ćemo partizanski rat na čitavom području Donjecka', rekao je bivši samoproglašeni 'narodni gubernator' Pavlo Gubarjov koji je bio u pratnji desetorice ljudi naoružanih kalašnjikovima.

'Oslobodit ćemo Kijev, ali još ne znamo koliko će se krvi morati proliti i kada ćemo to učiniti', kazao je.

Prosvjednici okupljeni na Lenjinovu trgu nosili su transparente s pozivima da se 'Donjeck spasi od ukrajinske vojske' i da se 'zaustavi genocid u Donbasu'. Usto su nosili zastave 'narodne republike Donjecka', 'nove Rusije' i Komunističke partije izvikujući 'Rusija, Rusija' i 'fašizam neće proći'.

07.07.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh