« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
SUMNJIVI MILIJUNI

Afera Hypo: Austrijski istražitelji najavili nova uhićenja

Rolf Holub i Peter Pilz kažu da sljedeće godine počinje istraga o ilegalnoj prodaji oružja Hrvatskoj, a ponovno se spominju Zagorec i Tuđman

Afera Hypo: Austrijski istražitelji najavili nova uhićenja
Afera Hypo: Austrijski istražitelji najavili nova uhićenja (Srećko Niketić/Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

Vladimir Zagorec

,

Hypo banka

,

afera Hypo

,

američko tržište

,

hlađenje

,

Međunarodni festival kazališta lutaka

Predstavnici istražnog povjerenstva Koruškog parlamenta za rješavanje afere Hypo banke Rolf Holub i Peter Pilz ustvrdili su danas kako istraga koju provode ima političku pozadinu te su, nakon nedavna uhićenja bivšeg direktora Hypo Alpe-Adria banke Wolfganga Kulterera, za sljedeći tjedan najavili nova uhićenja ne rekavši o kome je riječ i gdje bi se trebala dogoditi.

"Hypo banka ima osam milijardi eura sumnjivih nenaplaćenih zajmova u 12 zemalja, od toga smo u Hrvatskoj otkrili više stotina milijuna eura", kazao je predsjednik povjerenstva Rolf Holub na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Dodao je kako je to zapravo razlog zbog kojeg traže vezu između političara i bankara u svim državama gdje je banka poslovala. Posebno traže odgovor na pitanje jesu li novcem izvučenim iz banke financirane političke stranke. Stoga je predložio hrvatskoj strani da osnuje slično povjerenstvo koje će istražiti ulogu hrvatskih političara.

>> Istražno povjerenstvo koruškog parlamenta češlja Istru

Holub je novinare izvijestio kako su jučer članovi povjerenstva obišli projekt Skiper u Savudriji, bivši PIK-ov podrum u Umagu te novigradsku marinu, a danas Dragoneru te zemljište u vlasništvu Ivića Pašalića udaljeno oko pet kilometara. Holub je kazao kako istarski župan Ivan Jakovčić, koji će uskoro svjedočiti u Klagenfurtu, nije pod istragom.

Zastupnik u austrijskom parlamentu i član povjerenstva Peter Pilz istaknuo je kako će nakon prikupljanja svih obavijesti do kojih mogu doći najvjerojatnije sredinom sljedeće godine početi parlamentarna istraga u Austriji koja će se usredotočiti na ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj i račune Vladimira Zagorca, pljačku istarskog zemljišta te način na koji je ukraden novac iz Hypo banke.

>> Vladimir Zagorec odbacuje optužbe u slučaju Hypo

"Upitne su dvije milijarde eura s tajnih računa u Austriji koji su preko Hypo banke vraćeni u Hrvatsku za jeftinu kupnju zemljišta", rekao je Pilz. Dodao je da početak njihove istrage seže u 1992. kad je Hrvatska preko Austrije nabavljala najveći dio oružja za obranu. Istraga ide u dva smjera: jedan se bavi time tko je od austrijskih i hrvatskih političara sudjelovao u uvozu oružja u Hrvatsku, a u drugom treba istražiti poslovanje Hypo banke u Austriji i Hrvatskoj.

Po njihovim podacima, od ilegalne prodaje oružja raznim su kanalima u Austriju stigle dvije milijarde eura, a taj je novac bio položen na tajnim računima u Austriji.

"Novac je potom preko Hypo banke vraćen u Hrvatsku, a njime su se kupovala jeftina zemljišta, među ostalim i ona u Istri. Vojne službe u Beču raspolažu dokumentacijom iz 2001. u kojoj se kao ključne osobe ponovno spominju Franjo Tuđman, Vladimir Zagorec, ali i deset drugih hrvatskih političara.'' To sve moramo istražiti, rekao je Pilz, ne želeći otkriti o kojim je političarima riječ. (hina/metro-portal)

17.09.2010. 15:46:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh