« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SAMI SMO ODGOVORNI

Čobanković: Pa svi znaju prepoznati pokvareno meso

VIDEO - Ministar Čobanković svim se silama trudi dokazati da jedemo kvalitetnu hranu, a on loše meso prepoznaje njuhom

Petar Čobanković
Petar Čobanković (Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)
Više o

meso

,

Petar Čobanković

,

London Film Festival

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković predstavio je sustav kontrole mesa koji je, nakon brojnih napisa u medijima o kvaliteti mesa na hrvatskom tržištu, a javnost je ujedno pokušao uvjeriti da je sve u redu. Glavni argument da sve funkcionira od početka medijskih napisa je zatvoreno poglavlje 12 u pregovorima s Europskom unijom koje se odnosi na ispravnost i kontrolu prehrambenih proizvoda.

Čobanković kaže da veterinarske inspekcije imaju dovoljan broj inspektora i dovoljna financijska sredstva za kontrolu cijelog sustava. Prema riječima Gordana Jerbića, ravnatelja uprave veterinarske inspekcije, podneseno je 35 optužnih prijedloga i tri kaznene prijave. Ove godine, do 31. kolovoza podneseno je 40 optužnih prijedloga.

Hvaleći rad inspekcija i svog ministarstva, Čobanković je rekao da ne pamti kada se dogodio posljednji eksces s hranom, posebno životinjskog porijekla, da je došlo do neke zaraze ili bolesti.

Da sustav bude bolji i transparentniji, otvoren je i besplatni broj telefona 0800 203 200 i e-mail adresa prijava@mps.hr na koje svi koji misle da postoje neke nepravilnosti to mogu anonimno prijaviti.

Na kraju je ministar zaključio da često podcjenjujemo naše građane i potrošače ''jer nije lako prodati rog pod svijeću''. Smatra da mnogi građani znaju kako izgleda staro i odmrznuto meso na prvi pogled, a onda i po njuhu: ''Mi odgovaramo za zdravstvenu ispravnost, a kvalitetu kontroliraju potrošači tako što neće kupovati proizvode koji ne zadovoljavaju njihove kriterije.''

Nakon konferencije Čobanković je otkrio tajnu svoga izgleda novinarima. Za njegov "okrugao" izgled zaslužno je podneblje iz kojeg dolazi, a napomenuo je i da se ljudi ne bi trebali zabrinjavati za njegovo zdravlje jer je ono jako dobro. (Infopunkt/metro-portal)

17.09.2010. 15:30:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh