« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
AFERA HYPO BANKA

Istražno povjerenstvo koruškog parlamenta češlja Istru

"Najviše nas interesiraju ilegalne financijske transakcije u Hrvatskoj i Austriji", kazao je čelnik povjerenstva Rolf Holub

Rolf Holub
Rolf Holub (Srećko Niketić/CROPIX)
Više o

afera

,

Hypo banka

,

istraga

,

Istra

,

hlađenje

,

Međunarodni festival kazališta lutaka

Istražno povjerenstvo koruškog parlamenta za aferu Hypo banke na čelu s Rolfom Holubom, a u kojem je i član austrijskog parlamenta Peter Pilz, u posjetu je Istri gdje je započelo istarsku ophodnju sumnjivih projekata koji se dovode u vezu s poslovanjem Hypo banke.

Svoj radni posjet članovi istražnog povjerenstva započeli su u Umagu gdje su se susreli s gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom i suradnicima kojom prigodom su istaknuli kako je ovo početak dobrog prijateljstva između Klagenfurta i Umaga jer oba grada, kako su kazali, "žele rasčistiti povijest i doznati više o Hypo novcu". "To je tek prvi od nekoliko dolazaka u Hrvatsku", poručio je Pilz. Novinarima je danas potvrđeno da će austrijski istražitelji u jednom od idućih dolazaka u Istru zatražiti razgovor i s bivšim istarskim županom Stevom Žufićem.

"Najviše nas interesiraju ilegalne financijske transakcije u Hrvatskoj i Austriji", kazao je Holub. Odgovarajući na pitanje novinara hoće li se istraga usmjeriti i na bivšeg premijera Ivu Sanadera, član austrijskog parlamenta Peter Pilz kazao je da je i on svakako u fokusu njihove istrage, napomenuvši da ih prije svega interesiraju poslovi koje je dogovarao i za koje je odgovoran Joerg Haider.

"Ovo nije naša privatna istraga i sve što radimo, radimo u suradnji s austrijskim ministarstvom pravosuđa", rekao je Pilz dodavši kako je njihova namjera istragu proširiti i na nabavu oružja Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. Na večerašnjem okruglom stolu u Puli na koji su bile pozvane sve zainteresirane strane i pojedinci koji imaju saznanja o poslovanju Hypo-a u Hrvatskoj austrijski istražitelji su ustvrdili "kako je mnogo novca isparilo iz Austrije i Hrvatske" te kako oni istražuju austrijski politički kriminal." Prije okruglog stola austrijsko se izaslanstvo sastalo s istarskim županom Ivanom Jakovčićem o čemu će biti više govora na konferenciji za novinare koje su zasebno sazvali austrijski istražitelji odnosno župan Jakovčić. (hina/metro-portal)

17.09.2010. 00:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh