« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
TOPLO HLADNO

Admiral Mullen: Vojnici NATO-a u Afganistanu još više će ginuti

Načelnik združenog stožera snaga SAD-a Mike Mullen pesimističan je što se tiče smrti vojnika, ali optimističan u vezi konačne pobjede

Mike Mullen
Mike Mullen (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

talibani

,

Mike Mullen

,

Booglaoo

Admiral Mike Mullen, glavni vojni dužnosnik SAD-a, izjavio je da će u Afganistanu jačanjem nasilja ovoga ljeta poginuti još vojnika NATO-a.

Mullen, načelnik združenog stožera snaga SAD-a, u posjetu je Afganistanu dok talibani tvrde da u zarobljeništvu drže jednog od dvojice pripadnika snaga SAD-a koji su zašli u teritorij pobunjenika te da je drugi ubijen.

Mullenova izjava dolazi i nakon manje od tjedan dana od velike međunarodne konferencije održane u Kabulu na kojoj je dogovoreno da bi afganistanska vlada trebala preuzeti odgovornost za sigurnost u svim dijelovima zemlje do 2014.

>> Afganistan: Al-Kaida manje opasna nego prije

Mullen, koji je nestanak vojnika nazvao "neuobičajenom okolnošću", je rekao da će biti još nasilnih incidenata ali da vojska SAD-a čini sve da nađe nestale vojnike. Glasnogovornik od NATO-a predvođenih snaga nije želio komentirati talibansku tvrdnju da drže preživjelog vojnika.

>> Zapad ne dobiva rat u Afganistanu

"Kako jačamo snage i naše operacije tijekom ljeta... vjerojatno ćemo vidjeti još teških žrtava i razina nasilja", rekao je Mullen na konferenciji za tisak u Kabulu.

Unatoč povećanju žrtava Mullen je rekao da je ostvaren "malen ali postojan" napredak i da je cilj Washingtona da zaustavi i preokrene zamah pobunjenika do kraja godine.

"Nitko ne proglašava pobjedu ali je napredak ostvaren", rekao je Mullen. "Vjerujem da je taj cilj još uvijek ostvariv a sigurno će dokaz toga biti ono što će se dogoditi tijekom idućih mjeseci vrlo izazovnog razdoblja". (hina/metro-portal)

25.07.2010. 21:02:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh