« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POVUCI POTEGNI

Iran i EU nastavljaju pregovore u rujnu

Iran bi nakon završteka Ramazana ponovno trebao s Europskom unijom razgovarati o svom nuklearnom programu

Iran nuklearni program EU
Iran nuklearni program EU (Getty Images)
Više o

IAEA

,

Iran nuklearni program

,

Ahmet Davutoglu

,

Catherine Ashton

,

Uran

,

mikrovalna pećnica

Iran će biti spreman na nove razgovore s Europskom unijom o svom nuklearnom programu nakon završetka mjeseca Ramazana, u rujnu, rekao je u nedjelju turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

Davutoglu je nakon sastanka s iranskim i brazilskim minstrima vanjskih poslova u Istanbulu rekao i da će Iran u ponedjeljak poslati pismo Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u kojem će tražiti otvaranje odvojenih "tehničkih" razgovora o provedbi plana razmjene nuklearnog goriva.

Brazil i Turska su predloženi sporazum o razmjeni iranskog nisko obogaćenog za uranij obogaćen 20 posto, koji zapadne zemlje zasad smatraju nedovoljnim, ocijenili kao način za izgradnju povjerenja za šire pregovore o rješenju nuklearnog spora s Iranom u koje bi se uključilo šest svjetskih sila koje za sada predstavlja Visoka povjerenica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

>> Iran će odgovoriti na sankcije iz Europske unije

"Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki još je jednom potvrdio da su oni spremni početi pregovore s gospođom Ashton odmah nakon Ramazana", rekao je Davutoglu dodavši da bi se sastanak mogao održati u Istanbulu.

Iran je pristao pohraniti 1.200 kilograma svog nisko obogaćenog uranija u Turskoj i u roku od godine dana primiti natrag 120 kilograma uranija obogaćenog 20 posto za potrebe svog medicinskog reaktora u Teheranu.

Međunarodna zajednica smatra da je Iran posljednjih mjeseci udvostručio svoje zalihe nisko obogaćenog uranija i da mu s 1.200 kilograma upućenih u Tursku svejedno preostaju dovoljne rezerve uranija za razvoj nuklearnog oružja. (hina/metro-portal)

25.07.2010. 18:08:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh