« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Nakon 61 godine

Adidas i Puma "zakopali ratne sjekire"

Djelatnici ove dvije tvrtke, koje su osnovali posvađana braća Adi i Rudolf Dassler, odigrali su u ponedjeljak nogometnu utakmicu kako bi obilježili međunarodni Dan mira.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Utakmica je odigrana u Herzogenaurachu, rodnom mjestu braće Dassler. U bavarskom Herzogenaurachu je i sjedište obiju tvrtki. Nije to bio susret Adidasa protiv Pume, već su momčadi bile "miješane", a predvodili su ih izvršni direktor Adidasa Herbert Hainer, te predsjednik uprave Pume Jochen Zeitz.

"Nakon razlaza 1948. braća Adi i Rudolf Dassler više nikad nisu međusobno razgovarali i tako je ostalo do njihove smrti, što je prava nesreća. Mi ostajemo komapanije koja je svaka posvećena svom poslu, ali sada se pojavila ideja da se ujedinimo i odigramo nogometnu utakmicu u ime mira", kazao je predsjednik uprave Pume Jochen Zeitz.

Godine 1924. braća su u "vešeraju" njihove majke pokrenuli tvornicu "Gebrueder Dassler Schuhfabrik" (Tvornica obuće braće Dassler). Budući da su u to doba bili česti nestanci struje, braća su struju potrebnu za rad strojeva prozvodili vlastitim snagama, vrteći pedale na biciklu.

Tijekom OI 1936. u Berlinu Adi Dassler je uspio uvjeriti poznatog američkog sprintera Jessea Owensa da nosi njihovu sportsku obuću i bio je to prvi sponzorski ugovor koji je ostvario jedan tamnoputi sportaš. Owens je obilježio Igre u Berlinu osvojivši četiri zlatne medalje, a posao braće Dassler ubrzano se razvijao pa su prije Drugog svjetskog rata godišnje prodavali 200 tisuća pari sportske obuće. Tijekom rata u tvornici se čak proizvodilo i protutenkovsko naoružanje.

Braća Dassler su se razišla 1948. godine, Adi je osnovao tvrtku Adidas, a Rudolf kompaniju Ruda, koja je kasnije preimenovana u Puma.

Nitko ne zna pravi razlog zbog čega su se dvojica braće posvađali i zašto su ostali posvađani do svoje smrti. (Hina/Metro-portal)

22.09.2009. 14:30:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh