« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
krik iz tame

Tanović: Bit će rata!

Poznati redatelj upozorava da loše stanje u BiH može izazvati novi sukob na Balkanu

Redatelj Danis Tanović
Redatelj Danis Tanović ( V.M. Tauber / CROPIX )
Više o

Danis Tanović

,

Ničija zemlja

,

Naša stranka

,

redatelj Tanović

Ne promijeni li se uskoro vlast u Bosni i Hercegovini, u toj će zemlji izbiti novi rat, upozorio je u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu" od utorka ugledni bosanskohercegovački redatelj i dobitnik nagrade Oscar za film "Ničija zemlja" Danis Tanović, ističući kao najveće probleme nacionalizam i korupciju.

"Pogledajte što se dešava. Stalno se zaoštrava situacija. I ti koji zakuhavaju tješe nas da neće biti rata. E pa bit će rata! Ako nastavite glasovati za iste za koje glasujete zadnjih 20 godina, bit će rata, jer oni ništa drugo i ne mogu donijeti", poručio je Tanović bosanskohercegovačkoj javnosti u intervjuu ovome listu.

Tanović, koji je godinama živio u Francuskoj, vratio se u BiH prije nešto više od dvije godine te je, ogorčen stanjem u zemlji, sudjelovao je u utemeljenju Naše stranke, nove političke stranke koja je prvi puta nastupila na općinskim izborima održanim u BiH 2008. godine.

Tanović tvrdi kako postojeća vlast u BiH ne radi ništa drugo osim što "laže narod i krade".

"Oni (vlast) raspiruju nacionalizam i u ime nacije kradu, lažu i rade sve to što rade već dva desetljeća. Kada dođu do kraja, a da bi pokrili svoj nerad i nesposobnost i sve što su radili, samo im to (rat) preostaje", izričit je Tanović.

Odbio je mogućnost da bi se osobno kandidirao za neku poziciju u izvršnoj vlasti, no istaknuo je kako je jedina alternativa sadašnjoj vlasti okupiti koaliciju lijevog centra, što će Naša stranka i pokušati učiniti.

Ta bi koalicija, po njegovu sudu, morala biti u stanju potaknuti gospodarski oporavak zemlje ali i provesti racionalizaciju unutarnjeg ustroja države.

Na lokalnim izborima 2008. Tanovićeva Naša stranka zabilježila je djelomičan uspjeh u većim gradskim središtima pa je tako, primjerice, u Sarajevu preuzela vlast u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Ta je koalicija, međutim, razvrgnuta ranije ovog mjeseca zbog nesuglasica između SDP-ova gradonačelnika Alije Behmena i članova gradske uprave koji su postavljeni ispred Naše stranke.

Naredni izbori u BiH biti će 2010. godine, kada će se birati nova zakonodavna vlast na razini države, entiteta i županija. Za sada nema naznaka o ozbiljnijim pregovorima o eventualnim stranačkim koalicijama. (hina/metro-portal)

22.09.2009. 12:17:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh