« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
PROTIV OPASNIH INFEKCIJA

Adepantin - novi antibiotik kojeg su razvili hrvatski znanstvenici

Adepantin može pomoći u liječenju neizlječivih i smrtonosnih bakterijskih infekcija, čak i E.coli

Lijek
Lijek (Free Digital Photos/Ilustracija)
Više o

hrvatski znanstvenici

,

antibiotik

,

E.Coli

,

Davor Juretić

,

Damir Vukičević

,

adepantin

Adepantin je antibiotik koji bi mogao pomoći u liječenju neizlječivih i smrtonosnih bakterijskih infekcija, a razvili su ga hrvatski znanstvenici sa splitskoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, doznaje se danas od Antona Depope s PMF-a Sveučilišta u Splitu, prenosi Hina.

"Testiranje je obavljeno 'in vitro', i to nakon što su profesori Damir Vukičević i biofizičar Davor Juretić prošle godine sastavili formulu. Testiranja su obavljena nedavno na poznatim uzorcima E. coli, a sada se očekuju klinička istraživanja na živim organizmima", rekao je za Hinu Depope.

Lijek "adepantin" ubija bakterije a pritom ne škodi krvnim stanicama, rekao je Depope i dodao kako su profesori Vukičević i Juretić novu formulu u suradnji s prof. Alessandrom Tossijem iz Trsta doveli do konstrukcije nove klase peptidnih antibiotika koji su se u dosadašnjim testovima na stanicama pokazali iznimno učinkovitima protiv E. coli uz nisku toksičnost za ljudske krvne stanice, što znači da u propisanim dozama imaju vrlo visok terapijski indeks.

"Europsko društvo za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti upozorilo je da se zadnjih petnaestak godina ne radi dovoljno na razvoju novih antibakterijskih lijekova. Sve češće se javljaju bakterije koje su otporne na većinu postojećih antibiotika, a to bi moglo dovesti do situacije u kojoj i obična infekcija postaje neizlječiva, čak i smrtonosna", kazao je Depope.

Dvojica splitskih profesora smatraju kako je više od tri tisuće oboljelih i tridesetak mrtvih zbog širenja hemoragijskoga tipa E. coli, otpornog na većinu danas dostupnih antibiotika, liječnicima svakako poticaj da isprobaju i tu novu klasu antibiotika.

Na formuli za novi lijek radila je radna skupina biofizičara i profesora Davora Juretića s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, a inače se bave proučavanjem svojstava i mehanizama djelovanja antimikrobnih peptida iz raznih vrsta žaba.

Profesor Juretić je voditelj Nacionalnog doktorskog studija biofizike s međunarodnim sudjelovanjem, osnovanom pri splitskome PMF-u. Na studiju biofizike budući znanstvenici uz široka teorijska znanja usvajaju i praktične metode biofizike, bioinformatike, biomedicine i molekularne biologije. Takav multidisciplinarni pristup omogućuje im da se uspješno bave sve složenijim problemima današnje znanosti.

16.06.2011. 19:07:47
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Myrko
  17.06.2011. 08:49
  svaka čast
 2. avatar
  jelena
  25.07.2013. 16:24
  Zainteresovana sam gde i kako mogu da narucim lek adepantin,protiv e.coli jer imam duzi vremenski period problema sa njom. Unapred zahvalna,Jelena
 3. avatar
  Dina
  20.03.2018. 22:16
  Zaniness me koriscenje lijeka kid pseudomonas u plucima
 4. avatar
  Pesut dragan petar kocic 3 zmajevo 21213
  21.12.2019. 20:44
  Bolujem od psudomonas koji sam dobio ptilikom opetacije bubrega u bolnici kako da dodjem do leka kako ga mogu kopiti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh