« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
NOVE PRIJETNJE

Acidifikacija oceana sve više ugrožava morski život

Pored klimatskih promjena i zagađenja, delikatni morski sustavi izloženi su i sve većem povećanju kiselosti vode

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

Greenpeace

,

Arktik

,

oceani kiselost

,

Zoran Lazić

Međunarodna istraživačka skupina nedavno je stigla do Arktika s ciljem da provede najopsežnije istraživanje o acidifikaciji oceana, još jednoj opasnosti po osjetljivi morski život, naročito u hladnim vodama. Iako je istraživanje na samim počecima, glavni i odgovorni krivac za povećanje kiselosti oceana je identificiran - klimatske promjene!

„Znamo da je acidifikacija oceana stvarna.  Dio istraživanja koji je još u povojima odnosi se na njene učinke na morske organizme poput koralja, ljuskara i planktona", rekao je dr. David Santillo iz Greenpeaceovih Istraživačkih laboratorija pri Sveučilištu Exeter. Ekspediciju za Svalbard, koji se nalazi oko 1,200 kilometara od Sjevernog pola, predvodi njemački institut za morska istraživanja IFM-GEOMAR, a u čitavom projektu sudjeluju stručnjaci iz devet zemalja. Greenpeace je svoj doprinos dao u vidu transporta stručnjaka i potrebne opreme na svojem brodu 'Esperanza'.

„Učinci acidifikacije oceana vidljivi su diljem svijeta, ali ako želite prve i najgore učinke, otići ćete na Arktik", kaže Santillo. „Jer hladna voda brže upija CO2."

Oceani inače imaju neprocjenjivu ulogu u reguliranju razina CO2. Ogroman dio ispuštenog ugljičnog dioksida upijaju oceani i razlažu ga u slabiju kiselinu. Postepeno je taj proces alkalnu morsku vodu učinio kiselijom. Od početaka masivne industrijalizacije acidifikacija se povećava za 30 posto - što je u kontekstu oceana jako brzo.

„Oceani su djelomično alkalne prirode i bili su stabilni dugi niz godina. I najmanja promjena u njihovoj kiselosti ima dramatične učinke jer se velik broj organizama koji stvaraju ljušture oslanja na ph razinu koja je blizu neutralne. Povećanje kiselosti im je samo dodatan stres povrh klimatskih promjena i zagađenja", zaključuje Santillo.

Piše: Jessica Carleson/Metro World News
10.06.2010. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh