« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
POSTUPNO

Problem globalnog zatopljenja rješavat će se desetljećima

Nova dužnosnica UN-a za klimu Christiana Figueres kaže kako sumnja da će doživjeti konačan sporazum o klimi

klima globalno zatopljenje Christiana Figueres
klima globalno zatopljenje Christiana Figueres (Dreamstime)
Više o

globalno zagrijavanje

,

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

Yvo de Boer

,

summit Kopenhagen

,

humvee

,

Mirko Tuš

Rješenje problema globalnog zagrijavanja postupan je proces koji će trajati desetljećima, a konferencija koja će se u studenome održati u Cancunu "bit će tek jedan kamen u građevini", ocijenila je u srijedu u Bonnu nova dužnosnica UN-a za klimu Christiana Figueres.

"Sumnjam da ću doživjeti konačan sporazum o klimi", izjavila je Figueres, podrijetlom Kostarikanka, na konferenciji za novinare sazvanoj na rubu pregovora o klimatskim promjenama, koja se do 11. lipnja održava u Bonnu.

Predstavnici 182 zemalja ponovno su se sastali nakon velikog razočaranja što ga je donio summit u Kopenhagenu. U Bonnu će se pripremiti smjernice sastanka u Meksiku, koji bi se trebao održati od 29. studenoga do 10. prosinca ove godine.

"Ako jednog dana uspijemo postići konačan sporazum koji će dati odgovore na sva pitanja, tad ćemo moći reći da smo riješili problem. No ne vjerujem da će naš naraštaj to dočekati", kazala je 53-godišnja Figueres. Ona je na mjestu UN-ove dužnosnice za klimu zamijenila Yvu de Boera koji je nakon summita u Kopenhagenu podnio ostavku. Kazala je kako je uvjerena da će iduća velika međunarodna konferencija o klimi u Cancunu biti vrlo uspješna, no da, općenito gledajući, treba očekivati da će se stvari rješavati postupno.

"Skup u Cancunu bit će uspješan, to će biti uspješno postavljen kamen koji nam je prijeko potreban da bismo izgradili čvrstu zgradu", slikovito je objasnila Figueres. "Izgradnja će od nas tražiti trud u idućih 20, 30 ili 40 godina. To je postupan proces i bez obzira na to što uspijemo postići, neće dostajati", kazala je. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 19:58:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  donhuangenaro
  09.06.2010. 22:37
  ovisi koliko je velik the Fluff, međuzvjezdani oblak kroz koji prolazi sunčev sustav (a temperatura mu je 6000C)... guglaj: the fluff nasa
 2. avatar
  Napaljena
  10.06.2010. 00:56
  Kad to ne bi bila obična Goreova muljaža, možda bi mi u to i povjerovali
 3. avatar
  Laura Mala Štefulj
  10.11.2010. 10:16
  DOSADNOOOO!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh