« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
ZAPAMTITE!

8 stvari koje traju zauvijek

Neke namirnice mogu vam vječno stajati, bez da se pokvare. Ovo su namirnice kojima nikada ne istječe rok trajanja

Med traje vječno
Med traje vječno (Arhiva)
Više o

med

,

ocat

,

šećer

,

sol

Jaki alkohol - ako jaki alkohol držite u neotvorenom pakiranju na hladom mjestu, možete ga vječno čuvati. No, nakon što se alkoholno piće jedno otvori, zbog oksidacije može početi gubiti svojstva i okus s vremenom. Nadalje, ekstremni vremenski uvjeti i prejaka svjetlost također mogu utjecati na alkohol.

Kukuruzni škrob - sve dok se ne smoči i ako se drži na suhom, hladnom mjestu, kukuruzni škrob će vam trajati jako dugo vremena.Sirovi med - Med ima mnoštvo zdravstvenih benefita, a zbog šećera, niskih razina vlage, prirodne glukonske kiseline i prirodnog vodikova peroksida ima dugi vijek trajanja.

 

Ocat - osim što ima nevjerojatnu količinu zdravstvenih prednosti - pomoć pri mršavljenju, prirodni lijek za bolove u želucu - također može zauvijek stajati u vašoj smočnici. Bijeli ocat, balzamični ocat, ocat od malina, rižin vinski ocat i crveni vinski ocat također nemaju rok trajanja. Ovoj namirnici rok ne istječe zbog njegove kisele prirode, a stoga možete koristiti ocat i da biste spriječili kvarenje nekih drugih namirnica.

Riža - bijela riža je još jedna od namirnica s neograničenim rokom trajanja, a možete je držati u kuhinjskom ormariću, smočnici, hladnjaku ili zamrzivaču.

Sol - čisti natrijev klorid postoji već milijardama godina, pa nije ni čudno zašto se sol našla na popisu namirnica neograničenog vijeka trajanja. Sol se često koristi za zaštitu hrane od plijesni i bakterija kako bi duže trajala. Naime, sol štiti drugu hranu od kvarenja zahvaljujući procesu osomoze tijekom kojeg se stvara previše suho okruženje da bi se razvile bakterije i plijesni. Sol je mineral i najgore što se može dogoditi je da se smoči. No, ovo je zaista namirnica koja vam može neograničeno dugo stajati u kuhinji.

Šećer - slično kao i sol, i šećer vam može vječno trajati ako nije izložen vlagi ili toplini.

Umak od soje - ovo je još jedna od namirnica koja ima neograničeni rok trajanja, piše RD. Možete je držati u hladnjaku i kada god posegnete za njom, ne morate se brinuti o tome je li dobra ili ne.

17.12.2021. 14:09:40
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.12.2021. 17:28
    bas vjecno hm
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh