« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DJEČJA PREHRANA

Hamburgeri povećavaju rizik od astme

Djeca koja jedu hamburgere barem tri puta tjedno imaju veći rizik oboljenja od astme, za razliku od djece koja se hrane zdravo

Hamburgeri povećavaju rizik od astme
Hamburgeri povećavaju rizik od astme (Shutterstock)
Više o

djeca

,

astma

,

dišni putevi

,

štakor horoskop

,

štakor godišnji horoskop

Skupina znanstvenika iz Njemačke, Velike Britanije i Španjolske provela je istraživanje koje je pokazalo da djeca koja jedu hamburgere barem tri puta tjedno imaju veći rizik oboljenja od astme.

Istraživanje objavljeno u časopisu 'Thorax today' provedeno je između 1995. i 2005. godine i to na 50 tisuća djece diljem svijeta, u bogatim, srednje razvijenim i siromašnim zemljama. Studija je pokazala da prehrana ima velik utjecaj na razvoj astme ili na teško disanje. Naime, mediteranska prehrana s puno voća, povrća i ribe ima pozitivan učinak na zdravlje dišnih puteva.

Znanstvenici kažu da je konzumiranje puno voća povezano s niskim brojem djece koja teško dišu. Pokazalo se da prehrana s puno ribe štiti djecu u bogatim zemljama, a ona bogata kuhanim zelenim povrćem djecu u zemljama u razvoju.

Općenito se zdrava mediteranska kuhinja povezuje s manjim brojem slučajeva astme i teškog disanja, bez obzira na razvijenost pojedine zemlje, za razliku od hamburgera koji imaju suprotan učinak.

03.06.2010. 18:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    03.06.2010. 19:38
    ti znanstvenici znaju samo toplu vodu otkrivat po tisućiti put... srećom, ne treba biti znanstvenik da shvatiš da je hamburger (tvornički) vrlo loš za zdravlje :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh