Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2010. 00:42:00
POKUŠAJTE

8 načina za prestanak pušenja

Akupunktura, hipnoza ili žvakaće gume samo su neki od načina kako prestati pušiti – pogledajte i ostale, možda je jedan od njih onaj pravi za vas

pušenje cigarete prestanak
pušenje cigarete prestanak (Shutterstock)

Pokušavate se riješiti cigareta ali svaki pokušaj je bezuspješan? Svaka osoba je drugačija, pa svaki pušač treba pronaći pravi način za prestanak pušenja. Njemački Bild nudi osam različitih načina i savjeta kako prestati pušiti:

Zamjena za nikotin

Ovdje spadaju flasteri i žvakaće gume. Preporučaju se okorjelim pušačima koji puše 20 ili više cigareta dnevno. Nemaju nikakve nuspojave, a uspješni su u 30 posto slučajeva.

Programi i tečajevi

Tečajevi za pomoć pušačima su vrlo korisni, posebno u kombinaciji sa zamjenama za nikotin (flasteri i žvakaće gume). Također, uspješnost im je vrlo visoka - i do 50 posto.

Hipnoza

Hipnoza nije apsolutno nužna, a izgledi za uspjeh su oko 15 posto. Znanstvenih dokaza u korist hipnoze nema puno, ali tko zna, možda baš vama pomogne.

Akupunktura

Prednost akupunkture je ta što je izvrsna dopuna sportu i kretanju općenito. Iako nema puno znanstvenih dokaza da pomaže u sprječavanju pušenja, mnogi se odlučuju upravo za akupunkturu.

Laserska terapija

Ovom novom terapijom laserom se stimuliraju različite točke na uhu, a sve funkcionira slično kao akupunktura. Ne postoje, međutim, znanstveni dokazi koji bi potvrdili uspješnost terapije.

Nikotinske injekcije

Ove injekcije su novost na tržištu i još uvijek nema znanstvenih potvrda o njihovoj uspješnosti.

Pilule

Pilule koje sadrže tvari vareniklin i bupropion preporučaju se samo u nekim slučajevima, na primjer pacijentima koji tijekom odvikavanja pate od depresije ili nemaju dovoljno jaku motivaciju. Pilule ipak imaju nuspojave: bezvoljnost, glavobolju, nemiran san, a izdaju se samo na liječnički recept.

Samo prestanite!

Ovo je najgori način od svih i ima velik postotak povratka na staro, oko 95 posto, ali isplati se pokušati.

04.06.2010. 00:42:00
http://metro-portal.hr/8-nacina-za-prestanak-pusenja/41713/