7 vrsta voća za dijabetičare
Donosimo popis od 7 vrsta voća s najmanjim postotokom šećera i zdravom nutritivnom vrijednošću koje dijabetičari smiju konzumirati
Voće je pravi izbor kad nam želudac traži nešto za grickanje, no nije tajna da obiluje šećerima, što bi mogao biti problem za one koji se bore s dijabetesom. Zato donosimo popis od 7 vrsta voća s najmanjim postotokom šećera i zdravom nutritivnom vrijednošću.
1. Borovnice
Borovnice sadrže malo šećera, samo 10 g na 100 g voća. No taj šećer dolazi uz 2 grama vlakana, a to je važno zato što, kad se šećer i vlakna konzumiraju zajedno, razina šećera u krvi ne raste tako brzo.
To je razlog zašto 10 g šećera iz voća neće imati isti učinak na organizam kao u 10 g šećera iz npr.čokolade.
Uz to, borovnice su pune antioksidansa koji štite tjelesne stanice, a možete bez straha koristiti i one smrznute.
Istraživanje provedeno na 187 000 ljudi tijekom 2 desetljeća pokazalo je da kod ispitanika koji su jeli više borovnica postoje 25% manje šanse da obole od dijabetesa.
2. Jagode
Jagode sadrže još manje šećera od borovnica, samo 5 g na 100 g voća. Bogate su vlaknima, a 100 g jagoda zadovoljava dnevnu potrebu za vitaminom C.
3. Kupine
One su najbolje! Na 100 g voća sadrže 5 g šećera i čak 5 g vlakana.
Vlakna su korisna za poboljšavanje ostalih zdravstvenih problema vezanih uz dijabetes, poput održavanja niskog LDL kolesterola i kontroliranja tjelesne težine.
4. Grožđe
Grožđe sadrži 16g šećera na 100g voća, no istraživanja su pokazača da ljudi koji konzumiraju više grožđa imaju 12% manje šansi razviti dijabetes tipa 2.
Zbog više šećera koji sadrže, grožđe bi se trebalo jesti samostalno, a ne, na primjer, s jogurtom.
5. Jabuke
Sadrže jednaku gramažu šećera kao i borovnice, te 2 g vlakana, od koje je većina u kori. Uz to što idu u korist dijabetečarima, jabuke štite i od srčanog udara. Jedno od istraživanja na 75 000 ispitanika u vreemnskom razdoblju od 10 godina pokazalo je da ljudi koji konzumiraju jabuke i kruške imaju 11% manje šansi oboljeti od srčanog udara.
6. Lubenica
Možda djeluje kao da sadrži visoki postotak šećera, no lubenicu se može okriviti samo za 6 g po 100 g voća. Naravno, to je zbog velikog postotka vode, što također znači i malo kalorija.
7. Avokado
Savršeni izbor za dijabetičare. Sadrži 0% šećera, malo masti i 7 g vlakana na 100 g voća.
Novi komentar