« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
NEMA ZIME!

7 trikova koji će otjerati bolesti

Brižne majke često ćete vidjeti kako toplo oblače djecu kako se ne bi prehladila zimi - a izlaganje hladnoći čini upravo suprotno - jača imunitet!

Fotografija vijesti
Više o

vitamin D

,

jačanje imuniteta

Ima li zimi oko nas više virusa i bakterija? Naravno da ne, neka istraživanja sugeriraju da ih više u zraku ima zimi jer im je atmosfera pogodnija za širenje. 

Dvije teorije koje objašnjava Mike Geary, osobni trener i certificirani stručnjak za ishranu, kažu kako smo zimi bolesniji zato što provodimo više vremena u zatvorenom prostoru gdje se bakterije i virusi lakše šire, te zato što se iz istog razloga manje izlažemo blagotvornom učinku sunca, tj. tijelo nam absorbira manje D vitamina nego ljeti. 

Dakle, kako pomoći vlastitom imunološkom sustavu da se bori protiv bolesti. Evo sedam načina. 

1. Koncentrirajte se na D vitamin

Nisu dobri umjetni načini unosa D vitamina pomoću pilula - sunce je najbolji izvor i pokušajte se što više izlagati suncu (naravno uz potreban oprez zbog potencijalno štetnog djelovanja na kožu). Najbolje bi bilo zimi na par dana otići u tropske krajeve, ali kako si to rijetki mogu priuštiti, možete pokušati do D vitamina doći i unosom adekvatne hrane - žumanjka jajeta, plave ribe, organskog crvenog mesa i unosom male količine ribljeg ulja. 

2. Češnjak će ojačati imunitet

Češnjak je definitivno superhrana - svi mogući oblici češnjaka su dobrodošli, najbolji je naravno svježi češnjak u hrani, ali i onaj u prahu će biti od koristi, a ima ga i u kapsulama.

3. Kombuča čaj

U kombuča čaju ima probiotika - to je fermentirani čaj i on će odlično ojačati imunitet. 

4. Zeleni čaj, čaj od kamilice - i svi drugi čajevi

Zeleni čaj pun je antioksidansa - dobro ga je piti tijekom dana, a navečer si napraviti čaj od kamilice kako biste ugodnije zaspali. I Rooibos čaj je odlična ideja, smatra se da ima više antioksidansa čak i od zelenog čaja. 

5. Nakrcajte se antioksidasima

Tamanite voće bokato antioksidansima - najbolje je bobičasto voće, i jedite puno povrća. 

6. Lagana tjelovježba

Ako osjećate da ćete se razboljeti, nemojte nikako krenuti na intenzivne treninge - radije izaberite neki laganiji oblik - najbolje šetnju na svježem zraku ili lagano planinarenje. 

7. Izbjegavanje procesuirane hranje i zaslađenih pića

Ako pazite na zdravlje, znate da je to pravilo kojeg se uvijek treba držati (osim povremenog "varanja"). Najgori su omega-6 ulja, pržena hrana, zaslađivači kao što je kukuruzni sirup, rafinirani šećer i hrana puna aditiva - sve to tjera vaše tijelo na dodatne napore kako bi se oslobodilo štetnih tvari te se ono neće moći baviti zaštitom imunološkog sustava.  Umjesto toga jedite voće i povrće, jaja, orašaste plodove, sjemenke, organsko meso i slično. 

20.02.2011. 15:51:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh