« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
SAVJETI :)

7 razloga zašto trebate koristiti ulje ružmarina

Prije korištenja na koži može se napraviti test kako bi se provjerilo kako će koža reagirati i hoće li ulje izazvati reakciju

Ovo je snažno!
Ovo je snažno! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

koristi

,

ulje ružmarina

Ulje od ružmarina zapravo je ekstrakt malog svijetloplavog cvijeta zajedno s listom. Dobiva se destilacijom vodene pare cvjetova i listova. Ulje ružmarina kemotipa verbenon se koristi kao sastojak parfema i sapuna za oštećenu kožu.

Najčešće se koristi eterično ulje ružmarina kemotipa kamfor jer ova vrsta ružmarina raste na Mediteranu, a često se koristi i ulje kemotipa cineol koje je dobro za liječenje akni, ćelavosti, reumatskih bolova, a dobro je i za cirkulaciju te pozitivno djeluje na mozak i živčani sustav.

Evo na što sve djeluje ulje od ružmarina:

Bolovi - ulje ružmarina koristi se za olakšavanje bolova u zglobovima, ali i bolova te grčeva u mišićima. U ovom slučaju najbolje je koristiti ulje kemotipa kamfor. Također, može se koristiti i kod glavobolja ili migrena i svih drugih vrsta boli.

Cirkulacija - ulje ružmarina potiče cirkulaciju, a za to se mogu koristiti oba kemotipa ulja, kamfor i cineol. Nekoliko kapi se može dodati u kremu ili se može koristiti pomiješano s baznim uljem. Ovo ulje će raširiti krvne žile i riješiti problem hladnih ruku i nogu. Također, može se koristiti i za uklanjanje celulita.

Koža - kada se ulje ružmarina kemotipa cineol nanese na kožu, može služiti kao rješenje za akne i druge probleme s kožom. Važno ga je koristiti s baznim uljem kako ne bi izazvao neželjene reakcije.

Raspoloženje - kod udisanja ulja ružmarina poboljšava se raspoloženje, osobe su opuštenije i sretnije i osjećaju se svježe. Također, udisanjem ulja ružmarina može se smanjiti stres.

Pamćenje - udisanje ulja ružmarina pomaže u koncentraciji i boljem fokusu, kao i u pamćenju informacija. Postoje istraživanja koja tvrde kako ulje ružmarina kemotipa cineol može djelovati jednako kao i lijekovi koji se koriste u liječenju demencije jer imaju isti učinak, odnosno uzrokuju porast neurotransmitera acerilkolina koji je u manjku kod svih demencija.

Problemi s disanjem - ulje ružmarina sva tri kemotipa odlično je za brojne probleme s disanjem, a posebno za iskašljavanje, bronhitis ili probleme sa sinusima. Kako bi se olakšale ove tegobe, potrebno je ulje udisati.

Rast kose - ulje ružmarina kemotipa cineol koristi se kod gubitka kose, točnije kod alopecije. Osim toga, ovo ulje će umiriti tjeme i vratiti sjaj kosi. Kako bi se koristilo ulje ružmarina za rast kose potrebno je oko deset kapi ulja staviti u šampon i njime prati kosu. Rezultati će biti vidljivi nakon nekoliko mjeseci pa je potrebno strpljenje i upornost.

08.12.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    BettyBoop_011
    08.12.2021. 17:33
    Nisam znala da ulje ruzmarina može sve to, za kosu sam ga probala i zaista deluje. Sipam i u šampon i u balzam i stvarno više ne opada i raste kao luda. Probaću i ostale savete. Hvala :)
  2. avatar
    paper
    12.12.2021. 15:03
    Sipam i u šampon i u balzam i stvarno više ne opada yes
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh