« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana
ZNATE LI?

Što je bolje kupiti smrznuto

Smrznute namirnice ponekad imaju više nutritivnih vrijednosti od svježih, a niske temperature sprečavaju kvarenje. Također, moći ćete ih konzumirati i izvan sezone

Bobičasto voće - obavezno
Bobičasto voće - obavezno (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

smrznuta hrana

Kad razmišljamo o golemim hladnjacima u trgovinama koji postaju sve veći i veći, uvijek mislimo da se tamo nalazi neka hrana (osim sladoleda, naravno) koja nije baš pretjerano dobra za nas.

No, zapravo to i nije potpuna istina - neka je hrana kvalitetnija i bolja kad se smrzne, vjerovali ili ne, pa evo kratkog tečaj što bi trebalo biti i u vašem frižidaru...

Bobičasto voće - maline, jagode i borovnice slatko su ljetno voće, ali nerijetko se dogodi da ga zahvati plijesan još i na policama trgovina. S druge strane, smrznuto voće neće zahvatiti plijesan i bit će spremno za konzumaciju čak i kada ne traje sezona njegovog sazrijevanja.

Brokula - nutritivne vrijednosti brokule ne mijenjaju se smrzavanjem, ali svježa brokula ubrzo će postati blijeda i opuštena. Ona smrznuta ostaje svježa tjednima.

Grašak - smrznuti grašak sadrži više nutrijenata nego onaj svježi i to jer svježi grašak gubi vitamine i minerale u roku od nekoliko sati ili dana od branja. Onaj smrznuti je ubran, pripremljen i zamrznut u trenucima kada je nutritivna vrijednost najveća.

Kruh - ništa ne može nadmašiti okus svježeg kruha tek izvađeog iz pećnice. Ali, kad ga jednom izvadite iz pećnice, brzo može poprimiti miris ustajalosti i postati pljesniv. Zato mu je mjesto na polici u zamrzivaču.

Mango - ključni problem kod odabira manga njegovo je kratko stanje savršene zrelosti. Prehrambene kompanije znaju kada je najbolje vrijeme za ubrati voće i smrznuti ga pa je i smrznut mango puno bolji izbor nego onaj svjež.

Mljevena junetina - mljevena junetina kvari se brže nego čitav komad mesa jer je mljeveno meso izloženije bakterijama koje se ubrzano množe dok se u smrznutom mesu bakterije ne razmnožavaju.

Špinat - nema zamjene za svježu salata, ali i smrznut špinat ima okus i teksturu koja se nekim ljudima sviđa. U zamrzivaču može stajati tjednima, a možete ga kombinirati s gljivama i lukom za brzi obrok pun vlakana i nutrijenata.

08.12.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh