« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
NE ODUSTAJ

7 načina da steknemo zdrave navike

Svaka navika zahtijeva odlučnost, što znači vrijeme i ponekad čak i malo muke, no postoje neke koje su dobar temelj onim malo zahtjevnijim.

Budite zdravi i sretni
Budite zdravi i sretni (Arhiva)
Više o

savjeti

,

navike

,

zdrave navike

Postoje neke temeljne navike koje sve one druge čine lakšima. Njihovo usvajanje pomaže da brže usvojimo neki drugi oblik ponašanja, a u ovom članku možete pronaći neke od načina kako da to učinite.

1. Uvedite dan bez društvenih mreža

Društvene mreže su korisne, no istina je da previše vremena provodimo na njima. Prosječna osoba potroši 2 sata dnevno na društvenim mrežama, a to je 14 sati tjedno. Zamislite što biste sve drugo mogli s tim vremenom!
Ovisnost o društvenim mrežama slična je ovisnosti o drogama jer lajkovi i komentari koje tamo primamo, u nama pobuđuju stvaranje dopamina. Kosntantno mislimo da nešto propuštamo ako ne pratimo događaje svih 'prijatelja' ili ne izvještavamo o svojima.
Ako ste primijetili da društvene mreže okupiraju preveliki dio vašeg dana, dobro bi bilo uvesti način na koji ćete se odvojiti od njih.

2. Uvedite u svoj dan brzo čitanje

Brzim čitanjem usvajamo više pisanog materijala u manje vremena. To nam može pomoći da više naučimo i da pobudimo više ideja. Brzim čitanjem čitamo oko 1 500 riječi u minuti, dok normalnom brzinom čitamo tek 300, što znači da bismo pročitali za 50 minuta ono što bismo inače pročitali u pet i pol sati.
Brzo čitanje omogućuje brže procesuiranje podataka, izbacivanje nevažećeg materijala i strukturiranje već naučenoga.

3. Ispišite deset nasumičnih misli dnevno

Dnevno izmislimo više odličnih ideja nego što smo svjesni, ali ako na njih ne obraćamo pažnju, često ih ne zamjećujemo.
Ako ih zapišemo, dobit ćemo priliku razmišljati o njima i možda čak koju i ostvariti. Nasumične ideje mogu nam pomoći riješiti probleme koje tražimo dulje vremena i omogućiti nam da vidimo stvari iz drugačije perspektive.

4. Jednom tjedno poslušajte novi glazbeni album

Širite svoje horizonte. Poznato je da glazba nadahnjuje, a ako uvijek slušate iste pjesme, rijetko ćete osjetiti novu emociju koja će pobuditi novo ponašanje ili ideju.

5. Šećite 30 minuta dnevno

Šetnja je osvježavajuće iskustvo, pogotovo nakon dugog radnog dana. Možda nemate vremena ili energije provoditi nekoliko sati dnevno baveći se sportom, ali važno je kretanje uklopiti u svoj dan. Posljedice cjelodnevnog sjedenja mogu biti opasne za zdravlje poput pušenja.

6. Probudite se sat vremena ranije i istegnite se

Pomisao na rano buđenje nam je grozna zato jer nismo naučeni od jutra biti produktivni. No jutro je savršeno doba da obavimo neke stvari jer nam tada manje toga može odvratiti pažnju. Istezanje ili jutarnja tjelovježba pripremaju nas za uspješan dan, potiču cirkulaciju i bolje raspoloženje, a to je ono što je cilj sticanja korisne navike.

7. Meditirajte 10 minuta dnevno

Neki ljudi još se uvijek boje meditecije povezujući je s egzotičnim religijama i čudnim vjerovanjima. No meditacija nije ništa drugo nego način opuštanja koji nam omogućava da umanjimo stres svakodnevnih obaveza.
Uzmite nekoliko minuta dnevno da se umirite i razmišljate samo o pozitivnim stvarima, događajima i ljudima. Izbacite iz glave sve negativno i odlučite iskoristiti vrijeme kako biste u vašu podsvijest unijeli samo sretne misli.

 

Piše: Andrea Holi
18.08.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh