« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

7 mitova o vježbanju koje treba rasturiti

Uvijek, ali uvijek prvo porazgovarajte sa stručnjacima, recite im svoje želje, svoje ciljeve i zajedno napravite plan vježbanja

Ne dajte se zbuniti mitovima
Ne dajte se zbuniti mitovima (Arhiva)
Više o

tjelovježba

,

vježbanje

,

savjeti

,

mitovi

Ako želite biti sam svoj fitness trener i želite višak kilograma izgubiti samostalno onda neka vam opseg aktivnosti ne ide dalje od hodanja, laganog trčanja i vožnje bicikla, jer sve ostalo, ponajviše kardio vježbe i vježbe snage, odnosno izgradnje mišićne mase mogu biti kontraproduktivne i na kraju krajeva nepovoljne za vaš organizam ako ih ne prakticirate ispravno.

Stoga, uvijek, ali uvijek prvo porazgovarajte sa stručnjacima, recite im svoje želje, svoje ciljeve i zajedno napravite plan vježbanja.

Donosimo nekoliko mitova koju su vrlo česti i vrlo netočni.

MIT: Najbolja vježba je jutarnja vježba

Činjenica: Iako vrlo često čujemo da je jutarnja vježba najbolja vježba i najbolji put za razbuđivanje tijela i pokretanje metabolizma, stvari su ipak malo drukčije. Nekoliko studija na tu temu govori upravo suprotno, a to je da se najviše masnoća rješavamo večernjim vježbanjem, a što je također pogodnije za izgradnju mišićne mase. Znanstvenici sa Sveučilišta Južne Karoline došli su do spoznaje da smo najbrži i najjači između 19 i 23 sata, a najslabiji u 7 ujutro.

MIT: Za gubitak kilograma rasturite kardio vježbe

Činjenica: Ako se u potpunosti usredotočimo na kardio vježbe ignorirajući vježbe snage, odnosno izgradnje mišićne mase, dogodit će se samo gubitak mišićne mase, dok će masnoće u nama praktički ostati netaknute. Američki koledž sportske medicine preporučuje kombinaciju ovih dvaju tipa vježbi. Naime, mišići su bitni da nam metabolizam bude uvijek aktivan. Iako same vježbe za mišićnu masu ne troše toliko kalorija, bitno je da se ista izgrađuje, jer mišići kao takvi konstantno su potrebni energije pa će tako i trošenje kalorija, odnosno pretvaranje istih u energiju biti efikasnije čak i kad ne vježbamo.

Svih sedam mitova pročitajte na portalu Gentleman.hr

27.02.2017. 18:02:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh