« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KAD POSTANE NEIZDRŽIVO

6 tipova poslovnog stresa i kako ga se riješiti

Stres na poslu može dovesti do srčanih bolesti i depresije, a kronična napetost na poslu može ugroziti vaše fizičko i psihičko zdravlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

stres

,

posao

,

preslana juha

Traženje izvora stresa prvi je korak u borbi protiv njega, no to lakše je reći nego izvesti. Srećom, stručnjaci su identificirali specifične poslovne situacije koje mogu prouzročiti stres. Koja situacija je najbliža vašem realnom poslovnom okruženju?

Prezaposleni asistent - zaposleni ste od trenutka kada uđete u ured, pa dok vam ne završi radno vrijeme. Nemate mnogo slobode na poslu. Ne traži se vaše mišljenje i stalno ste na nečijem tuđem rasporedu. Ovi tipovi posla, koji puno traže, a daju vam malu kontrolu, mogu uzrokovati veliku psihološku napetost. Čak i ako uspijete učiniti vaš posao manje zahtjevnim, pronađite načina kako da sudjelujete u odlukama koje vas se tiču.

Frustrirani novak - radite od jutra do mraka, ali smatrate kako ne primate sve zasluge. Iako ste unaprijedili posao niste primili povišicu ili promaknuće. Ova situacija može lako dovesti do stresa, osobito kod ljudi koji se trude, ali ne napreduju. Pokušajte razgovarati sa šefom. Možda nećete odmah biti nagrađeni, ali vrlo vjerojatno ćete dobiti naputke kako poboljšati svoju poziciju.

>> Stres na poslu deblja

Izopćenik - osjećate se potpuno sami na poslu. U slučaju da tražite pomoć ili vodstvo, šef vam to neće omogućiti, a kada se želite olakšati nemate povjerljivog prijatelja kojem se možete obratiti. Pokušajte saznati zašto ste se našli u toj situaciji, jer moguće je da i sami snosite odgovornost. Ako otkrijete da razlozi nisu objektivni, zahtijevajte premještaj.

Otirač - radite s zahtjevnim i na riječima oštrim mušterijama, no unatoč svemu, od vas se traži da progutate sve moguće uvrede i budete primjer profesionalizma, smirenosti i ljubaznosti. Kada dolazi do sraza između vašeg unutarnjeg stanja i uloge koju morate igrati na poslu, osjećate emocionalnu nestabilnost. Pitajte nadređenog za savjet ili dodatan trening koji će vam pomoći pri radu s teškim mušterijama. Obavljanje posla bez uzimanja stvari k srcu pomoći će vam da radite bolje i bolje se osjećate.

Tehnološki ovisnik - zahvaljujući Blacberryju i laptopu koje je velikodušno omogućila kompanija, vaš šef sada može doći do vas 24/7. Stalno ste online i povezani s uredom, te više ne možete odvojiti posao i privatni život. Kako biste se zaštitili od psihičke i fizičke napetosti naučite kako se odvojiti od tehnologije i očistiti um od svih informacija koje su se nakupile u njemu tijekom dana. Iskoristite to vrijeme za sebe i obitelj.

Žrtva mobbinga - šef vas vrijeđa, daje vam nemoguće rokove, zadužuje vas za teške poslove samo zato što može, te vas proziva pred vašim kolegama. Ili ste vidjeli da se ove stvari dešavaju drugima i zabrinuti ste da biste mogli biti sljedeći. Ako se osjećate žrtvom mobbinga, obratite se upravi. Nije loše ni dokumentirati maltretiranje kako biste imali uvjerljive dokaze.

07.09.2010. 14:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh