« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NEZNANJE

Uništili smo dokaze postojanja života na Marsu?

Sonda Viking 1 prije 34 godine spalila je biološke tvari iz uzorka prikupljenog s površine Marsa

(Shutterstock)
Više o

Mars

,

istraživanje svemira

,

život na Marsu

,

Velika nagrada Indije

Porasla je vjerojatnost postojanja organskih tvari na Marsu, zaključak je istraživanja provedenog na Sveučilištu Autónoma u Meksiku kojeg priznaje i NASA. Ustanovljeno je naime da su nalazi tla prikupljeni s površine Marsa pogrešno tretirani te da su organske tvari naprosto 'prekuhane'.

Radi se o analizama koje je na Marsu napravila sonda 'Viking 1' prije 34 godine, a zbog kojih se mislilo da na Marsu nije postojao život. Sonda je navodno pregrijala soli perklorata te tako uništila važne tragove. Toksična sol pronađena je tek prije dvije godine od strane sonde Phoenix.

>>Svemir i 10 teorija zavjera

"U pustinji Atakama smo proveli slične pokuse koje je svojedobno izveo Viking. Naši rezultati pokazuju da je sonda uništila organske tvari u tlu. U budućim istraživanjima moramo se snažnije koncentrirati upravo na pronalaženje organskih tvari", tvrdi Rafael Navarro-González, voditelj istraživanja.

"Na temelju najnovijeg otkrića ne možemo zaključiti da je na Marsu postojao život, ali smo svakako dobili nove spoznaje koje će nam pomoći da u budućnosti ispravno postupamo s dokazima", rekao je NASA-in Chris McKay. 

07.09.2010. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh