6 namirnica koje treba jesti u jesensko doba
Sezonska prehrana ima brojne prednosti - bolje cijene, bolji okus i teksturu.
Jesensko vrijeme zahtijeva i jesensku prehranu, a tržnice su prepune sjajnih plodova prirode koje treba jesti što je češće moguće - zaboravite dućane i shopping centre, tržnica je pravo mjesto za vas.
Evo 6 namirnica koje u ovo doba možete jesti bez problema jer su svježe i okus im je odličan:
Bundeva - "Bundeve su prepune antioksidansa koji jačaju imunološki sustav, poput vitamina A i vitamina C. Ipak ima najviše vitamina A. Ovo je važna pomoć za jačanje imuniteta i borbu protiv infekcija", kaže Kristen Lorenz, nutricionistica.
Jabuke - svaka jabuka ima oko pet grama vlakana, 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana, plus vitamin C i kalij. Postoji mnoštvo načina za uživanje u jabukama, a svježe jabuke možete jednostavno dehidrirati kako biste uživali u okusu i hranjivosti tijekom sezona koje dolaze.
Prokulica - "Sadrži prirodni biljni spoj koji se zove sulforafan", kaže Jennifer House. "Ovo je fitokemikalija koja ima neuroprotektivne i antikancerogene učinke na zdravlje. S 0,7 g vlakana po prokulici, mogu pomoći da ispunimo naš dnevni cilj unosa vlakana
Sjemenke bundeve - "Meso bundeve nije jedina stvar koja daje potporu vašem zdravlju", dodaje Lorenz. Samo 28 grama sjemenki bundeve daje 25% dnevne preporučene količine cinka - važnog minerala za liječenje i oporavak. Sjemenke bundeve također su dobar izvor željeza kao i izvrstan izvor vlakana, ali i omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje crijeva, srca i upale.
Šipak - šipak je pun antioksidativnog kapaciteta, prebiotičkih vlakana, polifenola i vitamina C. To čini šipak savršenom hranom za sezonu prehlade i gripe, jačajući imunitet i dodajući dašak boje svakom jelu. Šipak je također superhrana za zdravlje srca.
Tikva - "Kad pomislim na jesensku superhranu, pomislim i na vlakna i na vitamin A, budući da je većina njih narančaste boje i sadrži mnogo korisnih antioksidativnih karotenoida," kaže nutricionistica Stephanie Crabtree. "Vitamin A podržava naš imunološki sustav, a vlakna djeluju kao prebiotik, hraneći dobre bakterije u našem probavnom traktu, što također poboljšava naš prirodni imunitet", dodala je.
Dakle - na tržnicu!
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar