« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 6 dana
SAVJETI

6 najboljih pića za smanjenje naudtosti

Najeli ste se dobro, i previše vjerojatno, i sad odpuhujete i žalite ste da ste napuhani... e pa, evo par cugica koje će vas riješiti problema

Lagani čajić...
Lagani čajić... (Arhiva)
Više o

piće

,

hrana

,

nadutost

Ako imate blagu nadutost i želite je se osloboditi čim prije, postoji nekoliko pića koja vam mogu pomoći.

Čaj od đumbira - sljedeći put kad se napuhnete, popijte šalicu čaja od đumbira, savjetuje nutricionistica Amanda Sauceda. "Ovo je izvrsna probavna pomoć jer potiče vaš želudac na pražnjenje, što znači da može pomoći u ublažavanju nadutosti." Osim toga, đumbir je karminativ što znači da "ako se osjećate napuhano jer imate plinove, čaj od đumbira također može pomoći", objašnjava Sauceda.

Kefir - kefir, fermentirani mliječni napitak bogat probioticima, pomaže u probavi i može pomoći kod nadutosti. "Korisni mikroorganizmi prisutni u njoj pomažu u razgradnji hrane u crijevima, čime se ublažavaju plinovi, nadutost i druge probavne tegobe", objašnjava nutricionistica Lauren Manaker. Kefir također potiče uravnoteženu crijevnu mikrobiotu, koja je ključna za cjelokupno zdravlje probavnog sustava.

Kombucha - kombucha je fermentirani napitak napravljen od čaja, šećera i simbiotske kulture bakterija i kvasca (SCOBY). Iako nema velikog broja znanstvenih istraživanja koja se posebno bave utjecajem kombuche na nadutost, neki potencijalni čimbenici u kombuchi mogu doprinijeti zdravlju probavnog sustava, što bi neizravno moglo pomoći u smanjenju nadutosti kod nekih pojedinaca, objašnjava dijetetičarka Amy Goodson.

Voda - ponekad je najbolje vratiti se osnovama, kaže nutricionistica Maggie Moon. Ona objašnjava da je voda osnovni, ali dobar način za ublažavanje nadutosti uzrokovane zatvorom uzrokovanim dehidracijom. Kada nema dovoljno vode u tijelu, ono će upiti vodu iz hrane dok prolazi kroz gastrointestinalni trakt, što otvrdnjava stolicu i otežava njeno izbacivanje, poznato i kao zatvor. Kada se stolica zadržava u crijevima, bakterije imaju više vremena da je metaboliziraju putem fermentacije, koja proizvodi plin koji uzrokuje nadutost. Tada pijenje vode može pomoći u uspostavljanju ravnoteže, olakšati stolicu i ukloniti uzrok nadutosti.

Zeleni čaj - "Kada je riječ o suzbijanju nadutosti, zeleni čaj je ključan, zahvaljujući visokim razinama antioksidansa i katehina", kaže nutricionistica Malina Malkani. Među ostalim dobrobitima za promicanje zdravlja, katehini imaju snažna protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju probavnog trakta, smanjenju crijevnih plinova nakon obroka i smanjenju nadutosti. "Volim obrok nadopuniti šalicom zelenog čaja kako bi moje tijelo optimiziralo probavu i osjećalo se budnim", kaže Malkani.

Zlatno mlijeko - zlatno mlijeko se dobiva kombinacijom kurkume, mliječnog ili nemliječnog mlijeka, crnog papra, đumbira i malo meda ili drugog zaslađivača. Kurkuma, korijen koji izgleda slično đumbiru, ali je jarko narančaste boje, sadrži spoj koji se zove kurkumin. "Podaci objavljeni u British Medical Journalu sugeriraju da kurkumin može pomoći u smanjenju nadutosti i pretjeranog osjećaja sitosti kod onih koji se bore s probavnim smetnjama, a đumbir je uobičajeni lijek za nadutost", objašnjava Manaker.

25.12.2023. 15:16:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.12.2023. 09:39
    Voda lijek za sve
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh