« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 4 dana
SAVJETI

Tri glavna hormona sreće

Hormoni imaju veliki utjecaj na našu svakodnevicu te u konačnici na kvalitetu života...

E sad... ;)
E sad... ;) (Arhiva)
Više o

serotonin

,

endorfin

,

dopamin

Endorfin, serotonin i dopamin su glavna tri hormona koji dovode do osjećaja sreće i zadovoljstva, a postoji nekoliko načina kako da se njihovo lučenje potakne.

Faktori kao što je pravilna prehrana, fizičke aktivnosti i kreativni hobiji mogu utjecati na njihovo lučenje.

Dopamin - dopamin utječe na naše raspoloženje, san, pamćenje, učenje i koncentraciju. Stručnjaci smatraju da je dopamin više povezan s motivacijom, željom i nagonom. Dobar balans dopamina od vitalnog je značaja za fizičko i mentalno blagostanje. Način ishrane može utjecati na razine dopamina. Smatra se da zasićene masnoće izazivaju upalne procese koji mogu utjecati na lučenje dopamina. Fizička aktivnost može povećati razinu dopamina u tijelu. Redovne šetnje, plivanje ili vožnja bicikla mogu pomoći. Promjene u načinu prehrane mogu stimulirati lučenje dopamina. Avokado i banane su i prirodni izvori samog dopamina, zajedno s drugim namirnicama, kao što su grašak, patlidžani, agrumi, rajčica.

Endorfin - kretanje je dugo slovilo kao sredstvo protiv depresije, a znanost je i dokazala tu njegovu spasonosnu ulogu: sport i drugi umjereni tjelesni napori proizvode mjerljiv fiziološki učinak koji pruža osjećaj psihofizičkog blagostanja. Englezi to zovu runner's high, što možemo prevesti kao trkačka euforija. Međutim, nije riječ samo o trčanju nego o svakoj tjelesnoj aktivnosti koja zahtijeva malo veći napor, dakle i o biciklizmu, plivanju, košarci, žustrom hodanju, radu u vrtu, seksu itd.

Serotonin - serotonin je prirodni monoaminski neurotransmiter koji prenosi signale između živčanih stanica u cijelom tijelu. Osim što kontrolira emocije, utječe i na motoričke funkcije. Jednako tako, utječe i na raspoloženje, a poznat je i kao jedan od hormona sreće. Osobi pomaže i bolje zaspati, važan je za probavu, ali i za zacjeljivanje rana i za kontrolu seksualnih funkcija. Postoje istraživanja koja kažu kako manjak ove kemikalije može utjecati i na pojavu depresije.

Sve u svemu, pazite na svoje razine hormona sreće ;)

25.12.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh