« Žene
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
AJOJ :)

5 znakova da ste na pragu menopauze

Službeno ste u menopauzi kada prođe jedna godina bez menstruacije, ali simptomi mogu započeti puno ranije i taj period poznat je perimenopauza

Od menopauze se ne bježi...
Od menopauze se ne bježi... (Arhiva)
Više o

menopauza

,

znakovi

Menopauza se događa u prosjeku oko 51. godine. "Simptomi kao što su neredovite mjesečnice i valunzi mogu početi godinama prije nego što prestanete ovulirati", objasnila je dr. Tara Allmen za Woman's Health, ginekologinja i autorica knjige Menopause Confidential. 

Prepoznavanje simptoma može biti teško jer mnogi znakovi ne moraju biti povezani s menopauzom (poput problema s fokusiranjem), a svaka ženama ima svoje jedinstvene simptome. Ako ste u četrdesetima nastavite čitati ovaj tekst kako biste znali jeste li blizu menopauze. 

Službeno ste u menopauzi kada prođe jedna godina bez menstruacije, ali simptomi mogu započeti puno ranije i taj period poznat je perimenopauza. 

Budite se u znoju - valunzi se ne događaju samo tijekom dana, mogu se dogoditi i tijekom spavanja zbog čega se možete probuditi u znoju. Ovo je jedan od težih simptoma menopauze jer utječe na kvalitetu spavanja. Teško je zaspati ako vam je vruće.

Često mijenjate raspoloženja - "Moje pacijentice često mi kažu da se osjećaju kao da su lude i da ne znaju što nije u redu s njima", kaže dr. Allmen. "To bi moglo biti pogoršanje i novi simptomi postojeće depresije ili tjeskobe", kaže dalje. Zapravo tijekom menopauze žene imaju dva do tri puta veću vjerojatnost za pojavu depresije. Hormoni mogu biti odgovorni za ove promjene raspoloženja. Međutim, različiti problemi s kojima se žene suočavaju u četrdesetima i pedesetima kao što su pogoršanje zdravlja ili odlaska djece i roditelja također mogu igrati ulogu u tome.

Koža odjednom postaje crvena ili puna mrlja - velike su šanse da ćete u menopauzi imati valunge, oni se događaju kod 85 posto žena. A mogu trajati i puno dulje nego što očekujete. "Prosječno žene imaju valunge oko sedam godina, ali neke ih mogu imati i do 20 godina", kaže dr. Allmen. Naleti topline pojavljuju se većinom iznenada, a tada lice postaje crveno, jako znojenje ili drhtanje, ubrzano lupanje srca, a na koži se mogu pojaviti mrlje. Točan uzrok valunga se ne zna, no dijelom je posljedica pada estrogena i drugih hormonalnih promjena tijekom menopauze.

Mjesečnica je puno svjetlija ili neredovita - to je prvi znak koji većina žena primjećuje: ono što se događalo svakih 28 ili 30 dana i uvijek bilo točno, sada se pojavljuje u bilo koje doba u mjesecu. Vrijeme između krvarenja se mijenja, količina se mijenja, ali trajanje se može promijeniti te može doći do preskakanja.

Problemi s fokusiranjem - shvatite kako gledate u otvoren e-mail i nemate pojma što ćete napisati? To se ženama često događa. "Ja to nazivam meno-maglom. Ne možete se koncentrirati i imate poteškoće s prisjećanjem riječi", kaže dlaje dr. Allmen. Opet okrivite promjene u razini hormona. Istraživači su otkrili da niža razina estrogena utječe na hipokampus, koji je dio mozga koji se koristi prilikom formiranja sjećanja. Što je niža razina estrogena, stvari je teže zapamtiti.

29.01.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh