« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
SAVJETI :)

5 zdravih masnoća u prehrani

Donosimo popis namirnica koje sadrže nezasićene masti i koje bi bilo dobro uvesti u prehranu te zamijeniti njima one loše

Jedna od najboljih...
Jedna od najboljih... (Arhiva)
Više o

zdrave masnoće

,

nezdrave masnoće

Neke stvari jednostavno ne razmišljamo na pravi način, a jedna do njih su i masti koje jedemo.

Naime, rijetko puno razmišljamo o mastima koje unosimo, no zasićene masti su štetne za organizam i trebalo bi ih konzumirati što manje. S druge strane, nezasićene masti su dobre posebno za zdravlje srca.

Donosimo popis namirnica koje sadrže nezasićene masti i koje bi bilo dobro uvesti u prehranu te zamijeniti njima one loše.

Avokado - ovo je čudesno voće. Avokado ima veliku ulogu u kontroli kolesterola u krvi. Sadrži nezasićene masti i navodno se jako dobro slaže sa sendvičima ili preprženim kruhom. Avokado možete dodati jajima i uživati u puno okusu.

Chia sjemenke - sjemenke chia odličan su dodatak svakodnevnim jelima te sadrže tvari korisne za zdravlje. Pomažu pri gubitku kilograma, kontroliraju šećer u krvi, pomažu i zdravlju zuba, ali i jačaju kosti. Bogate su kalcijem, a jelima poput pudinga, smoothieja i salata pojačavaju okus.

Makadamija orasi - ovo su jedni od najzdravijih orašastih plodova bogati vlaknima i antioksidansima. Također, odličan su izvor vitamina, minerala, željeza i mangana. Imaju bogat i slatkast okus zbog kojih su postali i omiljene grickalice. Mogu se dodati i salatama, smoothiejima itd.

Maslinovo ulje - maslinovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti jer je bogato antioksidansima i vitaminom E. Ono osim toga održava razine kontrola u krvi pod kontrolom. Može se jesti sirovo ili se kuhati, a i glavni je sastojak mediteranske prehrane koju preporuča Svjetska zdravstvena organizacija.

Pinjoli - pinjoli su izrazito zdravi orašasti plodovi, jestive sjemenke bora koje pridonose jačanju imuniteta i hormonalnom rastu. Mekane su, imaju puterast okus i možete ih jesti sirove. Bogate su vitaminom A i luteinom koji su sjajni za zdravlje kostiju i bolji vid. Možete ih dodati i salati ili ih smrviti u puding ili smoothie.

Izbacivanje štetnih masnoća iz prehrane jedan je od prvih koraka prema zdravijem životu

29.11.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    29.11.2021. 16:55
    Avokado je zdrav
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh