5 začina koji su čudesni
Začini imaju supermoć, jer osim što daju okus i drugu dimenziju jelima, puni su antioksidansa korisnih za funkciju mozga, smanjenje upala i metabolizam.
Začini su neizostavan dio uravnotežene prehrane jer doprinose zdravlju, a ključno je koristiti ih pravilno i u određenim količinama.
Pet je začina posebno korisno za zdravlje mozga, a to su đumbir, kardamom, kurkuma, cimet i klinčić.
Cimet također ima snažne antioksidanse koji povoljno utječu na zdravlje mozga. Osim što ga neki dodaju kavi, slaže se uz kaše, smoothieje, žitarice i kolače.
Đumbir je prepun stotina fitokemikalija uključujući beta-karoten, kapsaicin, kofeinsku kiselinu, kurkumin i salicilate, a djeluje zaštitno protiv stresa i pada funkcije mozga. Može se dodati pommes fritesu, smoothiejima, sokovima i marinadama ili popiti čaj od đumbira.
Kardamom se uglavnom koristi u indijskoj i kuhinjama srednjoistočnih zemalja, a snažan je antioksidans prepun vitamina i minerala. Štiti od oksidativnog stresa, za koji se zna da vodi do demencije, kao i upala. Idealan je dodatak kuhanim jelima, curryju i paprikašima.
Klinčić je iznenađujući izvor hranjivih tvari za jačanje mozga. Sadrži mangan i spoj zvan eugenol, koji se smatra pet puta učinkovitijim od vitamina E. Njime začinite curry, deserte ili jela od svinjetine i puretine.
Kurkuma sadrži kurkumin, antioksidans odgovoran za žutu boju, a koji slovi i za moćno sredstvo u borbi protiv Alzheimerove bolesti. Neka istraživanja pokazala su da može olakšati bol, kao i da ima pozitivan učinak na artritis, probavu i prevenciju raka. Dodajte ga curryju, jelima od jela ili riže te smoothieju.
Začinjena hrana na više načina ima povoljno djelovanje na vaš organizam. Štiti srce, povećava životni vijek i poboljšava rad metabolizma.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar