Metro-portal.hr

objavljeno 06.08.2020. 18:01:00
SJAJNO!

5 začina koji su čudesni

Začini imaju supermoć, jer osim što daju okus i drugu dimenziju jelima, puni su antioksidansa korisnih za funkciju mozga, smanjenje upala i metabolizam.

Začini su blagodat
Začini su blagodat (Arhiva)

Začini su neizostavan dio uravnotežene prehrane jer doprinose zdravlju, a ključno je koristiti ih pravilno i u određenim količinama. 

Pet je začina posebno korisno za zdravlje mozga, a to su đumbir, kardamom, kurkuma, cimet i klinčić.

Cimet također ima snažne antioksidanse koji povoljno utječu na zdravlje mozga. Osim što ga neki dodaju kavi, slaže se uz kaše, smoothieje, žitarice i kolače.

Đumbir je prepun stotina fitokemikalija uključujući beta-karoten, kapsaicin, kofeinsku kiselinu, kurkumin i salicilate, a djeluje zaštitno protiv stresa i pada funkcije mozga. Može se dodati pommes fritesu, smoothiejima, sokovima i marinadama ili popiti čaj od đumbira.

Kardamom se uglavnom koristi u indijskoj i kuhinjama srednjoistočnih zemalja, a snažan je antioksidans prepun vitamina i minerala. Štiti od oksidativnog stresa, za koji se zna da vodi do demencije, kao i upala. Idealan je dodatak kuhanim jelima, curryju i paprikašima.

Klinčić je iznenađujući izvor hranjivih tvari za jačanje mozga. Sadrži mangan i spoj zvan eugenol, koji se smatra pet puta učinkovitijim od vitamina E. Njime začinite curry, deserte ili jela od svinjetine i puretine.

Kurkuma sadrži kurkumin, antioksidans odgovoran za žutu boju, a koji slovi i za moćno sredstvo u borbi protiv Alzheimerove bolesti. Neka istraživanja pokazala su da može olakšati bol, kao i da ima pozitivan učinak na artritis, probavu i prevenciju raka. Dodajte ga curryju, jelima od jela ili riže te smoothieju.

Začinjena hrana na više načina ima povoljno djelovanje na vaš organizam. Štiti srce, povećava životni vijek i poboljšava rad metabolizma.

06.08.2020. 18:01:00
http://metro-portal.hr/5-zacina-koji-su-cudesni/126708/