« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
PROLJEĆE PRED VRATIMA

5 super namirnica za vitalnost

Fine i dostupne namirnice koje daju energiju, čuvaju živce, štite kožu i mogu se pripremati na milijun načina

Đumbir
Đumbir (Free Digital Photos)
Više o

vitalnost

,

zdrava hrana

,

đumbir

Proljeće kuca na vrata. Budite spremni za sve aktivnosti koje vam se nude po lijepom vremenu uz zdravu hranu koja daje energiju i smiruje živce.

Zobene pahuljice - hrana za mozak

Zobena kaša daje energiju i potiče koncentraciju pa ju je najbolje jesti ujutro. Bogata je ugljikohidratima te dijetalnim vlaknima koje smanjuju razinu kolesterola i podržavaju metabolizam.

Zobene pahuljice su fine u kombinaciji s voćem, a možete ih prije pripreme malo popržiti na tavici kako bi se oslobodila sva aroma. Također, zobene pahuljice odlična su alternativa brašnu u pripremi finih i zdravih palačinki.

Đumbir - hrana za živce

Aromatičan i ljutkast korijen bio je vrlo cijenjen u Aziji još 4000. godine prije Krista. Sadrži eterična ulja i gorke tvari za detoksikaciju organizma i smirenje živca. Ujedno smanjuju upale, stimuliraju apetit i smanjuju želučane tegobe tijekom putovanja. Đumbir se odlično slaže s ribom, povrćem i mesom, a nekoliko komadića možete ubaciti i u juhu.

Klice - prirodna energija

Niskokalorične su, bogate vitaminima, folnom kiselinom i neprobavljivim vlaknima. Mogu se jesti sirove (u salatama) i kuhane, a fine su klice žitarica, mahunarki, senfa, rotkvica,...

Limeta - hrana za kožu

Poznato je da vitamin C jača imunitet i štiti kožu. Limete pak istovremeno jetru i tanko crijevo čiste od otrova, a mogućnosti primjene su gotovo neograničene, bilo u umacima, koktelima, kolačima,...

Mango - suncobran

Visoki udio karotenoida te vitamini E i C štite kožu od štetnih sunčevih zraka. Mango je spreman za konzumaciju kada lagano popušta pod pritiskom prsta i kada širi ugodan miris. Odličan je dodatak voćnim salatama, a koristi se i u pripremi egzotičnih jela od ribe i mesa.

11.03.2011. 14:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh