Metro-portal.hr

objavljeno 11.03.2011. 14:35:00
PROLJEĆE PRED VRATIMA

5 super namirnica za vitalnost

Fine i dostupne namirnice koje daju energiju, čuvaju živce, štite kožu i mogu se pripremati na milijun načina

Đumbir
Đumbir (Free Digital Photos)

Proljeće kuca na vrata. Budite spremni za sve aktivnosti koje vam se nude po lijepom vremenu uz zdravu hranu koja daje energiju i smiruje živce.

Zobene pahuljice - hrana za mozak

Zobena kaša daje energiju i potiče koncentraciju pa ju je najbolje jesti ujutro. Bogata je ugljikohidratima te dijetalnim vlaknima koje smanjuju razinu kolesterola i podržavaju metabolizam.

Zobene pahuljice su fine u kombinaciji s voćem, a možete ih prije pripreme malo popržiti na tavici kako bi se oslobodila sva aroma. Također, zobene pahuljice odlična su alternativa brašnu u pripremi finih i zdravih palačinki.

Đumbir - hrana za živce

Aromatičan i ljutkast korijen bio je vrlo cijenjen u Aziji još 4000. godine prije Krista. Sadrži eterična ulja i gorke tvari za detoksikaciju organizma i smirenje živca. Ujedno smanjuju upale, stimuliraju apetit i smanjuju želučane tegobe tijekom putovanja. Đumbir se odlično slaže s ribom, povrćem i mesom, a nekoliko komadića možete ubaciti i u juhu.

Klice - prirodna energija

Niskokalorične su, bogate vitaminima, folnom kiselinom i neprobavljivim vlaknima. Mogu se jesti sirove (u salatama) i kuhane, a fine su klice žitarica, mahunarki, senfa, rotkvica,...

Limeta - hrana za kožu

Poznato je da vitamin C jača imunitet i štiti kožu. Limete pak istovremeno jetru i tanko crijevo čiste od otrova, a mogućnosti primjene su gotovo neograničene, bilo u umacima, koktelima, kolačima,...

Mango - suncobran

Visoki udio karotenoida te vitamini E i C štite kožu od štetnih sunčevih zraka. Mango je spreman za konzumaciju kada lagano popušta pod pritiskom prsta i kada širi ugodan miris. Odličan je dodatak voćnim salatama, a koristi se i u pripremi egzotičnih jela od ribe i mesa.

11.03.2011. 14:35:00
http://metro-portal.hr/5-super-namirnica-za-vitalnost/56362/