Robot za kebab glavna atrakcija na prvoj izložbenoj manifestaciji o toj hrani
Glavna prednost stroja leži u higijeni jer se on, za razliku od djelatnika koji režu meso, ne znoji
"Transformirat će tržište", tvrdi 34-godišnji Cipranin dok gomila okružuje mašinu koja velikom brzinom "neumorno" reže meso. Robot je opremljen digitalnom kamerom koja procjenjuje debljinu mesa što joj omogućava rezanje savršenih kriški, slasnih i tankih. Nevjerojatno učinkovit FFDR-V1004 omogućava pripremu 120 porcija kebaba na sat.
"Radi se o prvom robotu za kebab u svijetu", kaže vlasnik izuma. Uz brzinu, glavna prednost tog stroja je higijena: poslužitelji kebaba "jako se znoje kad režu meso jer stoje blizu grila. Taj je problem riješen i u konačnici je tako bolje za klijenta".
Suprotno mišljenju, "doner kebab", omiljena hrana studenata i noćobdija diljem svijeta, nije rođen u Turskoj već u Berlinu 1971. Izumitelj tog sendviča je Turčin imigrant u Njemačkoj Mehmet Aygun kojemu je na pamet pala ideja da napuni lepinju tankim kriškama mesa uz dodatak salate i umaka.
Gotovo 40 godina kasnije, Njemačka je još uvijek neosporna domovina kebaba. "Imamo više od 15.000 kioska za prodaju kebaba u Njemačkoj koji zapošljavaju približno 74.000 osoba", istaknuo je Tarkan Tasyumruk, predsjednik Udruge turskih proizvođača "donera" u Europi, na otvaranju salona. (hina/metro-portal)
Novi komentar