« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
COOL

5 savjeta za čišćenje

Je li vam se nekada dogodilo da prolijete kavu na omiljenu košulju ili vam ulje padne na odjeću tijekom kuhanja

Što raditi?
Što raditi? (Arhiva)
Više o

savjeti

,

čišćenje

Mrlje su... grozne. Naravno, uvijek se pojave na krivom mjestu u krivo vrijeme.. i što sada? Ako možete samo presvuči košulju, to bi bilo sjajno, no naravno da u najviše situacija imate samo jednu košulju pri ruci...

No, nema straha, mrlje se mogu ukloniti, samo treba slušati ove savjete...

Mrlje od čokolade - mrlju od čokolade najprije natopite u hladnoj vodi s puno tekućine za posuđe. Nakon toga samo lagano utrljajte spaun u mrlju i ona bi trebala nestati nakon ispiranja u hladnoj vodi.

Mrlje od kave - tkaninu koju ste uprljali kavom najprije stavite pod jak mlaz hladne vode. To će na mrlju djelovati kao neka vrsta obrnutog filtera pri čemu će se kava povlačiti s materijala. Ako se mrlja od kave osušila, uzmite malo natrijeva perkarbonata. U visokim koncentracijama, ova tvar čisti industrijske aparate za kavu, tako da otopina četvrtine čaše natrijeva perkarbonata i dvije čaše vode može lako otkloniti ovu mrlju.

>> Najbolji savjeti za odstranjivanje mrlja >>

Mrlje od ulja - za tretiranje masnih mrlja trebat će vam tekućina za pranje posuđa, piše PopSci. Stavite nekoliko kapi deterdženta na mrlju, dodajte malo vode i utrljajte u mrlju. Nakon toga samo isperite odjeću. Ako je mrlja i dalje tu, trebao bi vam industrijski sapun, ali budite oprezni jer su takvi proizvodi obično jači.

Mrlje od vina - crno vino je puno antocijanina koji su uobičajena prirodna bojila za tekstil. Antocijanin u vinu se otapa u alkoholu i vodi i zbog toga lako stvara mrlje na bilo kojoj tkanmini. Najlakši način za uklanjanje mrlja od vina jest korištenje tekućine za posuđe. Ako to ne pomogne, mrlju tretirajte i vodikovim peroksidom koji bi trebao riješiti problem.

>> Par savjeta za skidanje mrlja od kave >>

Mrlje od znoja - ako su na odjeći svijetle boje ostale mrlje od znoja, pripremite pastu koja se sastoji od sode bikarbone i tople vode. Pastu nanesite na mrlju i pustite je neka stoji dva sata. Nakon toga samo isperite odjeću u vodi.

20.05.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.05.2021. 20:13
    za mrlje od vina super
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh