« Život
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
ZAPAMTITE!

5 razloga zašto se budite žedni... kao graba :)

Krivci mogu biti hormoni, stil spavanja, način života ili bolesti, ali buđenje bez dovoljno hidratacije u vašem tijelu je problem koji treba popraviti.

Budite li se žedni?
Budite li se žedni? (FreeDigitalPhotos)
Više o

spavanje

,

dehidracija

,

žeđ

,

buđenje

Budite se žedni? Ako vam se to često događa, a noć prije niste pretjerali s alkoholom, to je znak koji vam tijelo šalje, a vi ga trebate prepoznati....

Naime, tijelo ne bi trebalo prirodno dehidrirati tijekom noći, jer su znanstvenici otkrili da unutarnji sat tijela, ili cirkadijalni ritam, kontrolira količinu vode koju gubite, pazeći da tijelo ostane hidratizirano dok spavate.

No, kod nekih od nas kontrolirana hidratacija može se poremetiti. Krivci mogu biti hormoni, stil spavanja, način života ili bolesti, ali buđenje bez dovoljno hidratacije u vašem tijelu je problem koji treba popraviti.

Osim suhih usta, može doći do vrtoglavice i zbunjenosti, a istraživanje iz 2018. pokazalo je da čak i lagana dehidracija može utjecati na vašu koncentraciju. Ako se probudite dehidrirani, evo nekih potencijalnih razloga zašto.

Gubite tekućinu - vaš način spavanja može utjecati na dehidraciju preko noći. Čak i ako noć počnete dobro hidratizirani, izgubit ćete neke tjelesne tekućine samim disanjem dok spavate. Međutim, neke metode disanja više utječu na dehidraciju. Ovo je osobito istinito ako dišete kroz usta, hrčete ili imate apneju u snu. Ako dišete kroz nos dok spavate, nećete izgubiti toliko vode.

Niže razine estrogena - kada ste u dijelu menstrualnog ciklusa u kojem estrogen pada, vjerojatnije je da ćete biti dehidrirani. To je zato jer je estrogen povezan sa sposobnostima tijela da zadrži vlagu, a kada se spusti - kako u redovitom menstrualnom ciklusu, tako i u menopauzi - rizik od dehidracije raste. Estrogen i progesteron utječu na razinu hidratacije vašeg tijela i možda ćete morati povećati unos tekućine kako biste ostali hidrirani.

Prekasno vježbanje - još jedan mogući krivac za dehidraciju tijekom noći je kasni intenzivni trening bez dovoljne rehidracije. Problemi s kasnim noćnim vježbama nadilaze hidrataciju; također može poremetiti vaš unutarnji sat i ciklus spavanja, što će vas umoriti sljedećeg dana. Pokušajte vježbati u isto vrijeme (malo ranije) svaki dan, a nakon toga pazite da popijete dovoljno vode.

Pretopla spavaća soba - iako možda volite spavati u toploj sobi, to će vjerojatno dovesti do dehidracije ujutro. Previše suha ili topla spavaća soba može dovesti do dodatnog gubitka tekućine tijekom noći. Zbog previše znoja možete se i probuditi. Hladnija temperatura u spavaćim sobama bolja je za miran san, a spavanje s ovlaživačem može pomoći kod suhog zimskog zraka.

Znojenje - noćno znojenje su ponavljajuće epizode ekstremnog znojenja zbog kojih vaša pidžama ili posteljina mogu biti potpuno mokre, a može biti povezano s medicinskim stanjem ili bolešću. Liječenje dehidracije mora biti usmjereno na uzrok samih znojenja.

10.01.2019. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh