« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
STVARNO?

5 razloga za jutarnje kupanje

Vjerovali ili ne, većina liječnika preporučit će vam da kupku uključite u svoju jutarnju rutinu, a tuširanje ostavite za kraj dana

Jeste li se kupali jutros? Trebali ste...
Jeste li se kupali jutros? Trebali ste... (Arhiva)
Više o

koža

,

kupanje

,

kortizol

,

jutro

Jutarnje kupanje obično povezujemo s vikendom, jer tijekom tjedna najčešće su dvije mogućnosti u igri - večernje kupanje (malo duže i puno rjeđe) i jutarnje (a nekad i večernje) tuširanje... no, ako pitamo liječnike, stvar je potpuno drugačija.

Naime, većina liječnika preporučit će vam da kupku uključite u svoju jutarnju rutinu, a tuširanje ostavite za kraj dana, pa evo 5 razloga za ovakav raspored 

Bolji san - večernje kupanje neće vas dobro pripremiti za san, jer tjelesna temperatura prirodno opada pri kraju dana čime signalizira tijelu da je vrijeme za spavanje. Kupka u tom slučaju ima potpuno suprotan učinak i razbuđuje tijelo povisujući njegovu temperaturu te bi čak bilo poželjno i izbjegavati tuširanje minimalno sat vremena prije spavanja. 

Lakša depilacija/brijanje - jutarnja depilacija sigurno vam nije na pameti, no dr. Gohara tvrdi da je upravo jutro najbolje doba za depiliranje jer ste koncentriraniji na to što radite i manje su šanse da ćete se ozlijediti. Također, jutro je i idealno doba za čupanje obrva jer natečeni kapci umanjuju osjećaj boli.

Ljepša koža - jednako kao što jutarnje umivanje blagotvorno djeluje na kožu lica, tako će i kupka djelovati na kožu tijela. Ako se svakog jutra okupate i zatim namažete hidratantnom kremom, razliku na koži primijetit ćete već kroz par dana, a osim što ćete se osjećati svježije i ljepše, tako ćete i izgledati (a i mirisati).

Niža razina kortizola - kortizol je hormon koji luči nadbubrežna žlijezda, a znamo ga i pod manje glamuroznim imenom hormon stresa. Tijekom dana njegova koncentracija u tijelu varira, no u pravilu je najviši ujutro između 7 i 9 sati. No stres može povećati njegovo lučenje što često za posljedicu ima i osjećaj tjeskobe. Upravo zato će vas opuštajuća jutarnja kupka od najmanje desetak minuta savršeno opustiti i riješiti stresa te izbalansirati razinu kortizola u tijelu. 

Snažnija kreativnost - brojna medicinska istraživanja dokazala su da kupke, ali i tuširanje, mogu potaknuti kreativnost. Stoga, ako patite od kreativne blokade ili tragate za nekim rješenjem svojih problema, pokušajte o tome razmišljati dok se ujutro opuštate u kadi.

Stoga, savjet je jednostavan - probudite se malo ranije, napunite kadu dok vježbate i uvalite se na desetak minuta... uživat ćete i otići na posao kao novi!

21.03.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.03.2019. 09:40
    ne volim se ujutro kupat samo popodne ili večer.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh